Tajný účet skrývá před partnerem téměř každý pátý Čech

Praha - Třetina Čechů považuje za normální, že mezi sebou partneři mají tajemství týkající se financí. Ta se mohou týkat tajného účtu nebo nějakého nákupu, o kterém partner neví. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING.

Skoro každý třetí Evropan (31 %) žijící v manželství nebo v partnerském svazku si myslí, že je normální mít před partnerem nějaké tajemství týkající se financí. Češi se v tomto ohledu s 33 % řadí k evropskému průměru. Nizozemci naopak vyznávají maximální otevřenost a upřímnost utajování peněžních záležitostí považuje za běžné jen 13 procent z nich. Naopak nejbenevolentnějším národem jsou Francouzi (42 %).

Pro vlastnictví tajného účtu může ale existovat i dobrý důvod a nemusí se jednat hned o úmysl jednoho z partnerů něco skrývat. „Například spoření na tajné plány do budoucna, na snubní prsten nebo exotickou dovolenou, kterou chce střadatel svého partnera překvapit. Na druhou stranu to může být signálem neochoty řešit se svým protějškem osobní finance, což je ve většině evropských kultur vnímáno negativně,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček.

Pravděpodobnější se podle něj jeví hypotéza, že tajnými finančními úsporami partneři posilují svůj pocit nezávislosti, což platí především pro mladší generaci Evropanů. Podle průzkumu totiž finanční tajnůstkaření v partnerství s věkem klesá a u osob nad 55 let je proti nejmladší generaci na polovičních hodnotách.

Celkem 17 procent Evropanů přiznalo, že mají tajný bankovní nebo spořicí účet, o kterém jejich partner neví. V Česku se k tajnému účtu přiznala dokonce téměř pětina zadaných respondentů, v Rakousku téměř čtvrtina a v Turecku až 28 procent osob.

Tajný nákup si dopřává každý čtvrtý Čech

Obdobně jsou na tom Evropané i při nákupech „na zapřenou“. Pětina z nich si v minulém roce koupila nějakou věc a tento výdaj před partnerem zatajila. V ČR si tajný nákup dopřála dokonce více než čtvrtina (26 procent) dotázaných žijících v partnerském svazku. Větší tajnůstkáři jsou už jen obyvatelé Turecka (27 procent) a Rumunska (31 procent). Na druhém pólu stojí Nizozemci, kde v loňském roce před partnerem zatajilo nějaký výdaj jen sedm procent lidí.

Smlouva o půjčce
Zdroj: ČT24

Téměř čtvrtina Čechů by se cítila trapně, pokud by si musela půjčit peníze v bance. Pokud by šlo o půjčku od rodiny a známých, trapně by se cítila dokonce více než polovina dotázaných (57 procent). Rozpaky při půjčce v bance by cítilo 38 procent Evropanů, při půjčce od přátel či rodiny pak téměř dvojnásobek (74 procent).

„Je přirozené, že v případě finančního závazku vůči rodině a známým bychom pociťovali stud ve větší míře než v případě bankovní instituce. Potřebu půjčit si peníze má řada lidí spojenu s pocitem, že v nějakém ohledu zklamali, protože nedokážou daný závazek sami financovat. Proto je pro lidi přirozeně snazší a méně stresující vytvořit si závazek u anonymní společnosti, jakou je banka,“ upozornil Vaníček.

Průzkum uskutečnila agentura Ipsos na přelomu října a listopadu 2014 ve 13 zemích Evropy na vzorku téměř 13 tisíc lidí.

Vydáno pod