Společnost ČEZ zvažuje nákup německých elektráren a dolů

Praha - Energetická společnost ČEZ uvažuje o nabídce na koupi německých elektráren a dolů, která nabízí k prodeji švédská skupina Vattenfall Group. V rozhovoru s listem The Wall Street Journal (WSJ) to uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. A ani vodní elektrárny zřejmě nezůstanou stranou zájmu.

Švédská státem vlastněná skupina Vattenfall loni v říjnu oznámila, že by chtěla prodat svůj hnědouhelný a elektrárenský majetek v Německu, aby tak Švédsku pomohla snížit jeho uhlíkovou stopu. Důvodem, proč ČEZ uvažuje o koupi německých elektráren, je fakt, že skupina si chce udržet svou velikost a v situaci, kdy ceny elektřiny klesají a tím klesají i tržby společnosti, jsou takové akvizice součástí strategie růstu.

Podle Beneše jsou německé elektrárny na uhlí modernizované a účinné. Aby ale měl případný obchod smysl, usiluje ČEZ o širší německé portfolio švédského podniku. „Dáváme najevo, že bychom přemýšleli (také) o vodních elektrárnách,“ uvedl Beneš. Dalším důvodem ke koupi uhelných elektráren je podle něj i to, že ceny emisních povolenek, které zavedla Evropská unie ve snaze omezit emise oxidu uhličitého, v dohledné budoucnosti zřejmě zdražovat nebudou. Rozhovor zveřejnil americký list na své internetové stránce.       

Daniel Beneš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Mluvčí švédské Vattenfall Mikael Petrovic Wagmark podle WSJ sdělil, že skupina se rozhodla potenciálně změnit rozsah probíhajícího procesu. Znamená to prý, že zájemci o jeho hnědouhelná aktiva budou mít možnost ucházet se spolu s nimi také o převzetí jeho operací týkající se přečerpávacích vodních elektráren v Durynsku. Samostatně ale prý tyto aktivity na prodej nebudou. Podle výkonného ředitele Vattenfallu Magnuse Halla je cílem prodat německá aktiva do konce roku.    

Zájem o hnědouhelná aktiva Vattenfallu v Německu loni vyjádřila německá hnědouhelná firma Mibrag, kterou vlastní tuzemský Energetický a průmyslový holding (EPH).  

Země, kde ČEZ vyrábí elektřinu
Zdroj: ČT24

Tuzemský ČEZ již působí v Rumunsku, Bulharsku a Polsku. Podnik chce koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách, který prodává italská firma Enel. ČEZ již v tomto případě podal předběžnou nabídku. Podle Beneše ale stále zvažuje, zda učiní závaznou nabídku, a to kvůli enormním rizikům spojeným se dvěma nedokončenými bloky v slovenské Jaderné elektrárně Mochovce. Lhůta stanovená Enelem vyprší začátkem dubna.    

Čistý zisk ČEZu, který je největší českou energetickou skupinou, podle posledních dostupných zpráv za tři čtvrtletí meziročně klesl o 38 procent na 19,6 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o devět procent na 147 miliard korun. Listu The Wall Street Journal generální ředitel ČEZu Daniel Beneš potvrdil, že v zisku za loňský rok 2014 „překvapení“ nenastanou. Výsledky za tento rok pak prý budou velmi podobné loňským číslům.

Vydáno pod