ČNB nabídla podnikatelům a politikům minci, její hodnota se rychle znásobila

Praha – Česká národní banka vyrazila lukrativní pamětní mince, které na uzavřené akci nabídla vybrané pozvané skupině. Byli v ní významní politici a vlivní obchodníci, upozornil deník Mladá fronta DNES. Účastníci si mohli 193 unikátních cyrilometodějských mincí, které byly speciálně upraveny u příležitosti nástupu papeže Františka, zakoupit po 29 tisících korunách. Jejich hodnota mezi sběrateli však velmi rychle vystoupala až na trojnásobek.

Desítky tisíc korun nepřímo nabídla ČNB na uzavřené akci v roce 2013 například bývalému řediteli ČEZ Martinu Romanovi i jeho nástupci Danielu Benešovi, podnikateli Tomáši Chrenkovi, tehdejším i současným členům vlády, mj. Miroslavu Kalouskovi, Petru Fialovi, Andreji Babišovi či hejtmanu Michalu Haškovi anebo představitelům soudnictví Pavlu Rychetskému a Ivě Brožové. Není jasné, kdo z nich pozvání na akci ČNB přijal a kdo si skutečně za 29 tisíc korun koupil jednu ze 193 mincí. Ty se potom začaly na sběratelských aukcích prodávat až za 90 tisíc. „Rozdíl mezi prodejní cenou mince a cenou na aukcích je tedy takovým dárkem od České národní banky,“ řekl deníku oslovený soudní znalec.

Z účastníků akce ČNB, které oslovila MF Dnes, uvedl, že si minci zakoupil, pouze bývalý policejní ředitel Martin Červíček. Exministři Pavel Blažek a Vlastimil Picek si ji nepořídili, prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který rovněž figuroval mezi pozvanými, si potom na svoji účast nevzpomíná. „Nepamatuji si, co bylo vloni, natož v roce 2013,“ uvedl.

Až trojnásobné zhodnocení zlaté mince, jejíž nominální hodnota je přitom pouze desetitisícová, je důsledkem její jedinečnosti. Série 193 mincí se od obdobných cyrilometodějských zlaťáků liší přidáním nápisu „2013 – Rok zvolení papeže Františka“ na hranu mince.

Vydáno pod