Babišovu Agrofertu se daří. Loni vydělal téměř 7 miliard

Praha – Společnost Agrofert Holding zvýšila loni tržby i zisk. Koncern, který patří místopředsedovi vlády a ministru financí Andreji Babišovi (ANO), vydělal 6,8 miliardy korun. „Z pohledu výkonnosti jsou všechny segmenty ziskové, nejvýraznější zlepšení vykázal segment chemie,“ uvedl mluvčí skupiny Karel Hanzelka. Agrofert meziročně zvýšil své nekonsolidované tržby na 239 miliard.

Agrofert uvedl, že jeho hrubý zisk, očištěný o výnosy z přijatých dividend, stoupl o 19 procent na 6,8 miliardy korun. Nejvíc z firem koncernu vydělal německý výrobce hnojiv SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Ziskem 2,9 miliardy korun vylepšil své hospodaření o 1,3 miliardy.

Loni firma investovala téměř třináct miliard korun a rozrostla se o několik firem. Mezi nejvýznamnější přírůstky patří maďarská společnost NT Kft, která vyrábí slunečnicový olej a také česká mediální společnost Londa, provozovatel celoplošného rádia Impuls.

Státní zakázky mají v objemu Agrofertu podíl 1,1 procenta

Andrej Babiš byl generálním ředitelem Agrofertu do ledna minulého roku. Statutární orgány firmy ale opustil poté, co se stal místopředsedou vlády a ministrem financí. Ve funkci předsedy představenstva ho nahradil šéf chemičky Deza Zbyněk Průša.

Navzdory tomu čelí Babiš dlouhodobě kritice za to, že koncentruje v mimořádné míře politickou, ekonomickou i mediální moc. Na hrozící střet zájmů poukázala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Tehdy ministra financí vyzvala, aby se svých firem vzdal.

Babišův koncern získává státní zakázky i po tom, co jeho majitel vstoupil do politiky, podíl těchto zakázek Agrofert vyčíslil na 1,1 procenta svého celkového objemu.

Babišovy obchody
Zdroj: ČT24

Skupina Agrofert

Zastřešuje 223 firem, zaměstnává 34 000 lidí a řadí se k největším ekonomickým subjektům v ČR. Co do velikosti je jedničkou v českém zemědělství i potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a zároveň významným subjektem v lesnictví a mediálním sektoru.