Proti nové šéfce majetkového úřadu se postavila část zaměstnanců

Praha – Loni získal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do státního rozpočtu přes miliardu korun. Bylo to zejména z pronájmu nebo prodeje nepotřebného vlastnictví. Nová ředitelka úřadu Kateřina Arajmu hodlá v nastaveném trendu pokračovat. Rozdělila ale své podřízené – část pracovníků se proti ní bouří.

Jen za poslední rok rozprodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) věci za 601 milionů korun. Kde se nepotřebný majetek bere? Nejčastěji jde o majetek po smrti někoho, kdo nemá žádné dědice ani příbuzné. „Pak je to propadnutý majetek z trestné činnosti, zabraný majetek ze správního řízení nebo převody v rámci státu,“ vysvětluje čerstvě jmenovaná šéfka úřadu Kateřina Arajmu.

Státní kasu přitom zdaleka neplní jen prodeje pozemků a domů. Třeba v Plzni stát v současnosti nabízí dodávku, jejíž vyvolávací cena startuje na 36 000. Chybí jí ovšem zadní světla a osvědčení o technické způsobilosti propadlo už v roce 2012. „Když už jsou vozidla tak opotřebovaná, že vyhodnotíme, že ta nabídka není efektivní, tak se ekologicky zlikvidují,“ popisuje Linda Hejlová z majetkového odboru plzeňské pobočky ÚZSVM, co se stane s autem, které už si kvůli zastaralosti nikdo nekoupí.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Zdroj: ČT24

Teď ale úřad kromě prodeje majetku zaměstnávají i vnitřní spory. Část zaměstnanců se údajně postavila proti nové ředitelce Arajmu. Zastupuje je náměstek Petr Urbánek, podle kterého hrozí vlna výpovědí. „Mám velké výhrady k jejím morálním vlastnostem. A především, maximální počet lidí, které je schopna řídit, je podle mého názoru tak čtrnáct,“ říká Urbánek.

„Dnes ráno jsem prakticky se všemi vedoucími zaměstnanci jak ústředí, tak i územního pracoviště v Praze měla možnost se osobně sejít. Ujistila jsem je, že žádné personální čistky nechystám a současně jsem je požádala, pokud mají nějaké výhrady k mé práci, nechť je sdělí. Prakticky nikdo se nepřipojil k iniciativě pana Urbánka,“ reagovala Arajmu. Za novou ředitelkou však stojí náměstek ministra financí Ondřej Závodský: „Je to člověk s největšími zkušenostmi z tohoto úřadu, u stěžejních manažerů se těší mimořádné autoritě.“