Areál s českým skladem Amazonu má nového majitele

Praha – Logistický park v Dobrovízi u Prahy, jehož součástí je také budovaná obrovská hala pro americký internetový obchod Amazon, změnil majitele. Společnost AEW Europe ho odkoupila od developerské firmy Panattoni Europe. Areál o pronajímatelné ploše 255 000 metrů čtverečních získala AEW Europe prostřednictvím svého fondu Logistis za 150 milionů eur, tedy přibližně za 4,2 miliardy korun. Panattoni Europe má zůstat správcem parku.

Logistický park leží nedaleko Letiště Václava Havla na rychlostní komunikaci R6 a poblíž Pražského okruhu. Součástí areálu je samostatně stojící hala o rozloze 125 000 metrů čtverečních, která je nyní ve výstavbě a je předem pronajata společnosti Amazon. Její distribuční centrum v Dobrovízi by mělo zaměstnat až 2 000 lidí a k tomu má vzniknout dalších 3 000 sezonních pracovních míst. Nákladní dopravu, bez které se logistický park neobejde, má odklonit obchvat obce, na jehož stavbu vláda vyčlenila 85 milionů korun.

Hala Amazonu by měla být dokončena v létě. „Budova, kterou zde připravujeme, bude největším samostatně stojícím průmyslovým objektem, který byl kdy v České republice po roce 1989 postaven. Kontrakt je výsledkem dlouhodobé spolupráce našich společností. Jsme potěšeni tím, že vedle výstavby parku nám AEW svěřila jeho správu,“ uvedl šéf tuzemské Panattoni Pavel Sovička.

Na zbývajících 130 000 metrů čtverečních připadá sedm budov nabízejících moderní logistické prostory. Čtyři z nich o celkové rozloze 102 000 metrů čtverečních jsou uzpůsobené pro více nájemníků.

Transakce je první akvizicí fondu Logistis v Česku. Navazuje na nedávné navýšení kapitálu, při kterém AEW Europe získala do svého fondu 834 milionů eur (asi 23,2 miliardy korun). Fond plánuje vybudovat portfolio prvotřídních logistických parků v předních lokalitách napříč hlavními logistickými centry kontinentální Evropy. Portfolio Logistis nyní tvoří 1,4 milionu metrů čtverečních moderních logistických ploch ve Francii, Itálii, Španělsku, Belgii a Německu.

Developer se s Dobrovízí dohodl

Developerská společnost Panattoni Europe v červnu podepsala smlouvy o spolupráci jak s obcí Dobrovíz, tak i s místními občanskými sdruženími. Místní tak dostanou různé benefity, například půl milionu korun ročně pro děti a seniory, protihlukové stěny i bezpečnější silnice. Smlouva mezi obcí a Panattoni obsahuje i závazky developera, jako je vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a každoroční příspěvek obci milion korun. Celkem zahrnuje investice za 100 milionů korun.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.