Česká ekonomika letos poroste zřejmě stejně jako loni

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) ve své prognóze zachovala odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky o 2,4 procenta. Tahounem bude stejně jako letos domácí poptávka, a to jak ve formě spotřeby domácností, tak vyšších investičních aktivit. Díky levné ropě se očekává další zlepšení finanční situace domácností a firem.

Pro loňský rok odhad ČBA naopak mírně zhoršila na 2,3 procenta, v říjnu ještě počítala s růstem 2,4 procenta. „Podíváme-li se ale, kde se ekonomika nacházela na konci roku 2013, kdy se dokončovaly prognózy na loňský rok, a srovnáme se skutečným vývojem, tak můžeme konstatovat, že loňský ekonomický vývoj byl mnohem lepší, než kdokoliv z nás předpokládal,“ hodnotí hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek výsledky.

Panovaly totiž poměrně silné obavy, jak do spotřeby domácností dopadne v listopadu 2013 výrazně oslabený kurs koruny. Navíc Česko v průběhu loňského roku čelilo různým dalším novým rizikům a výzvám, zejména geopolitickým. Spojeným například se situací ohledně Ruska a Ukrajiny. „Co je podstatné, růstu bylo dosaženo navzdory tomu, že situace u našich klíčových exportních partnerů nebyla rozhodně růžová. Na rozdíl od let předchozích čistý export nebyl tahounem české ekonomiky a možná poněkud překvapivě, táhla jí domácí poptávka,“ uvedl.

Podle ČBA k růstu ve výši 2,3 % HDP přispěly investice téměř jedním procentním bodem, spotřeba domácností pak více než půl procentním bodem. To, že domácí poptávka táhla ekonomiku, vedlo k tomu, že ta rostla loni výrazně rychleji než ekonomika eurozóny, kde podle prognóz ČBA došlo k růstu o 0,8%. „Navzdory tomu, že hlavním tahounem byla investiční aktivita, tak jsme to zatím neviděli ve vyšší úvěrové aktivitě bankovního sektoru. Vysvětlujeme si to tím, že to zatím firmy financují z vlastních zdrojů,“ dodává Vejmělek.  

To samotné firmy potvrzují. Z průzkumu  názorů mezi více než 150 šéfy významných firem provedeným již po šesté poradenskou společností PwC totiž vyplynulo, že půjčit si letos hodlá jen třetina z nich. Jako zdroj investic naopak 88 % z nich uvádí nadále vlastí peníze, stejně jako v předchozích několika posledních letech.

Letos se dočkáme deflace

Příznivá zpráva je, že letošní rok, stejně jako ten loňský, bude v základních parametrech podobně optimistický. Má pokračovat trend snižování nezaměstnanosti, uvidíme zlepšení obchodní bilance z titulu poklesu cen ropy. Nízká cena této suroviny se bude i nadále podílet na dalším zlepšení finanční situace domácností a na výsledcích tuzemských firem.

Průměrná míra inflace, která byla loni 0,4 procenta, letos bude podle odhadů 0,5 procenta. Jak uvedl Petr Dufek, hlavní analytik ČSOB v letošním prvním čtvrtletí se zřejmě dočkáme i mírné deflace, tedy poklesu cen. „Postupně budou spotřebitelské ceny mírně stoupat a celkově se průměrná inflace přiblíží průměru roku 2014,“ uvedla asociace. „Deflační tendence jsou centrální bankou vyhodnocovány jako pozitivní nabídkový šok, proto očekáváme přibližně obdobnou hodnotu kurzu jako v roce 2014,“ dodala Zamrazilová.

Firmy jsou optimistické

Stejně optimisticky jako zaznívají nyní z různých stran odhady růstu české ekonomiky pro letošní rok, jsou v prognózách svého rozvoje i samotné podniky. Ekonomický vývoj v republice považuje za velkou hrozbu pouze 14 % generálních ředitelů, zatímco loni to byla třetina, plyne z výzkumu PwC.

Pozitivně podniky nahlížejí s ročním odstupem zpětně i na intervence centrální banky k oslabení koruny. Kladně ji pro svou firmu hodnotilo 37 procent dotázaných, naopak 29 procent se domnívá, že převážily negativní dopady. Obavy z kolísání měnových kurzů zůstávají stabilní, stejně jako loni je má 22 procent dotázaných.

Průzkum PwC: Šéfové firem se bojí nedostatku lidí

Kamenem úrazu se však může stát nedostatek kvalitních zaměstnanců s odpovídajícími dovednostmi a znalostmi. Tuto obavu sdílí 35 procent dotázaných. „Nedostatek pracovníků se středoškolským technickým vzděláním podniky pociťovaly i během krize. Cena práce tak poroste a české firmy budou muset mít dostatečně konkurenční produkty, aby si na ní dokázaly vydělat,“ uvedl řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser. Více než polovina podniků přitom plánuje vytvářet pracovní místa, zatímco loni to bylo 44 %. Snižovat své stavy naopak hodlá jen 18 % z nich.

Hrozba nedostatku odpovídajících zaměstnanců odsunula z prvního místa na další příčky tradiční obavy šéfů firem, které se týkají například nekvalitní legislativy nebo přílišné regulace.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků Raiffeisenbank, ČSOB, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank. První odhad o vývoji ekonomiky v loňském roce zveřejní Český statistický úřad 13. února.

Vydáno pod