Koordinátor zavedení eura: Euroskepticismu by Čechy měli zbavit politici

Praha - S novým rokem se eurozóna rozrostla o devatenáctého člena. Litva jako poslední z trojice pobaltských, postsovětských republik přešla na evropské platidlo. Zavedení eura v České republice je zatím v nedohlednu. Podle Oldřicha Dědka, národního koordinátora pro zavedení eura v Česku, je země z ekonomického hlediska na krok připravena. Veřejnost je však vůči přijetí evropské měny skeptická. Dědek míní, že hlavní roli v přesvědčení Čechů o prospěšnosti zavedení eura musí sehrát politici.

Koordinátor zavedení eura v ČR: Euroskepticismu by Čechy měli zbavit politici (zdroj: ČT24)

Kdy budeme platit eurem v Česku?
To závisí na rozhodnutí vlády. Poslední rozhodnutí nad materiálem o plnění kritérií vedlo k závěru, že příští rok se nebude stanovovat termín zavedení eura.

Je to tak správně?
Je to politické rozhodnutí. Euro nikdy není jen ekonomický projekt, je to i silně politický projekt. Je to zcela v rukou politiků. Já si myslím, že z ekonomického hlediska by Česká republika mohla být na euro připravená, stejně jako euro nedělá problémy ve Slovenské republice. Ekonomický pohled je ale jen polovina pohledu.

Cítíte coby 'Pan euro' nějaký posun v postojích politiků k zavedení eura v Česku? Mění se to nějak s časem?
Nová vláda je více proevropská. Dokumentuje to například svou ochotou připojit se k fiskálnímu paktu. Ve svém programovém prohlášení řekla, že by chtěla být poblíž integračního jádra. Ta rétorika i některé kroky vůči Evropské unii jsou bezesporu vstřícnější.

KVÍZ: Vyzkoušejte si, co víte o jednotné evropské měně. 

Jak by podle vás dopadlo v současnosti referendum o zavedení eura v Česku?
Asi špatně. Protože Česká republika spolu se Švédskem a Velkou Británií patří k zemím, kde je ten euroskepticismus velmi rozšířený. Všimněme si, že to jsou všechno země mimo eurozóny. Když dělal podobný průzkum Eurostat, nadpoloviční většina a v některých zemích dokonce i tři čtvrtiny obyvatel členů eurozóny byly ve prospěch eura. Je to taková realita, s kterou se zejména musí poprat naši politici a veřejnost přesvědčit, že se zavedení eura nemá obávat.

Naopak vlastní měna je na druhou stranu zásadním nástrojem měnové politiky. Není škoda se toho nástroje vzdávat?
Když se podíváte na graf, jak se vyvíjely měnově politické sazby Evropské centrální banky a jak se vyvíjely měnové sazby České národní banky - to je vlastně ta měnová politika, která se dělá - zjistíte, že ty dvě křivky jsou tak těsně blízko, že podle mého názoru ta měnová politika, kterou by prováděla ECB pro Českou republiku, by byla stejně tak dobrá, jakou prováděla Česká národní banka.