Poslanci odpoledne projednají státní rozpočet

Praha – Státní rozpočet by měl dnes projít třetím čtením ve sněmovně. Čeká se schválení návrhu zákona těsnou většinou poslanců. Rychlé schválení rozpočtu může spíše než nesouhlas poslanců ohrozit opoziční návrh na vyslovení nedůvěry vládě, který je zanesený na program schůze sněmovny ještě před hlasováním o rozpočtu. Školství je klíčovou kapitolou, které se budou týkat případné pozměňovací návrhy. Poprvé v historii jeho výdaje překročí bilion. Reformní podle expertů není.

Podle předsedy rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD), který je současně zpravodajem k rozpočtu, by letos mohlo být hlasování kratší než loni, kdy trvalo skoro celý den.

Koalice pravděpodobně prosadí rozpočet i proti vůli levice, za podpory dvou bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Melčák a Pohanka podmiňují svou podporu zhruba miliardou korun navíc pro ministerstvo školství. Pro toto navýšení výdajů bude pravděpodobně hlasovat i koalice.

Negativní dopad má podle řady ekonomů i neúměrné navýšení investic. „Investice jsou tak velkou částí státního rozpočtu, jako to nebývá zvykem snad v žádné zemi Evropské unie, i když má přebytkový rozpočet. I tady by se dalo třeba 30 miliard ušetřit,“ kritizoval návrh Petr Holub, redaktor Aktuálně.cz.

Výdajová stránka poprvé v historii překročí bilion korun, a to o 107 milionů, počítá s deficitem 71 miliard korun.

Poslanci také budou rozhodovat o dotacích a přesunech peněz v rozpočtu. Rozpočtový výbor jim doporučil schválit balík více než 400 žádostí o dotace na nejrůznější akce v regionech. Například jen organizace v Praze by měly dostat dohromady asi 146 milionů korun.

Aleši Michlovi, analytikovi Raiffeisenbank, se rozpočet nezdá reformní. „Příkladem je deficit kolem 70 miliard, podobný jako letos, rozpočet je příliš soustředěn na příjmovou stranu, na regulaci daňových sazeb, výdajová stránka je větší problém, celkově je rozpočet málo ambiciózní,“ sdělil v Dobrém ránu České televize. „Rozpočet potřebuje ušetřit desítky miliard, ne jednotky miliard, když se jen seškrtají rodičovské,“ dodal.

Předseda rozpočtového výboru a bývalý ministr financí Miroslav Sobotka, byť jej nepodpoří, přece našel jedno pozitivum. „Je to nahrazení privatizačních příjmů Státního fondu dopravy dotací ze státního rozpočtu, je to trend, který by mohly následovat další státní fondy, které by bylo žádoucí začlenit do rozpočtu.“