Poptávka po ropě zůstává vysoká i přes rekordní ceny

Paříž/Praha – Mezinárodní energetická agentura dnes zveřejnila pravidelnou zprávu o trhu s ropou. I přes vysoké ceny poptávka po ropě stále roste. Ve třetím čtvrtletí letošního roku přesáhla 85 milionů barelů denně (mb/d), ve čtvrtém kvartále agentura odhaduje její výši na více než 87 mb/d. Podle analytiků se jedná o jasný signál, že je světová ekonomika schopná se s rekordně vysokými cenami za barel vyrovnat.

Celková poptávka po surovině v roce 2007 vzrostla ve srovnání s předchozím rokem o 1,1 procenta, a to i přes to, že se ropa v listopadu pokusila několikrát překonat hranici 100 dolarů za barel, což mělo podle dřívější prognóz způsobit turbulence světové ekonomiky.

Důvody změn v chování ekonomiky zmínil v pátečním Dobrém ránu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák: „Je to dáno hlavně tím, že vyspělé ekonomiky nejsou již ve velké míře závislé na cenách ropy, jak tomu bylo v minulosti. Svět se už naučil s vysokými cenami ropy žít, což potvrzují poslední statistiky, kdy vysoké ceny ropy ani to ohrožení, které můžeme pozorovat z toho pohledu, že je možné zpomalení hospodářského růstu v Americe, nezpůsobily, že by poptávka po ropě nějakým významným způsobem ochabla.“

Rekordního maxima cena ropy dosáhla 21. listopadu, kdy se barel prodával za 99,29 dolarů. Poté začala kvůli spekulacím o možnosti zvýšení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu opět klesat. Nyní se obrátila k opětovnému růstu, avšak překonání stodolarové hranice analytici zatím neočekávají. „Nedomnívám se, že bychom se dokonce roku měli dočkat dosažení té stodolarové hranice, a pokud ano, tak to bude pouze krátkodobě,“ zdůraznil Čermák.