Rusko podepsalo dohodu o plynovodu ze Střední Asie

Moskva - Rusko, Kazachstán a Turkmenistán dnes podepsaly dohodu o výstavbě nového plynovodu kolem Kaspického moře do Ruska. Nová cesta umožní Moskvě zachovat si i v příštích letech výlučnou kontrolu nad toky středoasijského plynu do střední a západní Evropy.

Dohoda byla dnes v Moskvě podepsána za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina a hlavy Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva; turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov byl ceremoniálu přítomen pomocí telemostu. „Vytvoření této nové energetické tepny zajistí dlouhodobé a stabilní dodávky plynu našim partnerům a bude dalším zásadním příspěvkem našich zemí k posílení evropské energetické bezpečnosti,“ prohlásil Putin na následné tiskové konferenci.

Dohoda o plynovodu ze Střední Asie však nesplňuje představy většiny Evropy o energetické bezpečnosti, protože potvrzuje ruský monopol na dodávky středoasijského plynu na západ. Je tak ranou pro snahy Evropské unie zajistit ze Střední Asie alternativní dovozní trasy.

Plynovod by měl být postaven do roku 2010, řekl ruský ministr energetiky Viktor Christěnko. Bude moci zpočátku přepravovat 20 miliard krychlových metrů plynu ročně, což by stačilo například k pokrytí půlroční spotřeby Francie; v budoucnu se bude moci jeho kapacita ještě výrazně zvýšit.

Turkmenistán a Kazachstán mají velké zásoby zemního plynu, nemají však s nimi jiný přístup na globální trhy než přes ruské plynovody vlastněné ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom. Obě země opakovaně naznačovaly, že chtějí vybudovat i alternativní cesty pro svou surovinu. O přímý přístup k turkmenským zásobám plynu bez ruského zprostředkování již dříve projevily zájem Spojené státy, Evropa i Čína.

Turkmenistán, který je největší středoasijský vývozce plynu, pomýšlel na to, že se pod Kaspickým mořem napojí na plynovod Nabucco, který EU plánuje vést z Ázerbájdžánu přes Turecko do jižní Evropy. Moskva se však podle analytiků daří konkurenční projekty úspěšně vymanévrovávat a Nabucco bude zřejmě muset spoléhat pouze na plyn z Ázerbájdžánu. I tyto dodávky se však Gazprom snaží zmařit projektem konkurenčního plynovodu South Stream přes Černé moře do Bulharska a dále až do Itálie.