Zvýšení DPH se od nového roku promítne v ceně zboží a služeb

Praha – Od nového roku se v rámci daňové reformy zvýší daň z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Reálný čtyřprocentní růst cen ale čeká zřejmě jen některé zboží a služby, dotkne se především potravin.  Zvýšení daně by do státního rozpočtu mělo přinést 25 miliard korun.

„Půjde o zásah do peněženek v řádu stovek korun měsíčně, který by mělo vykompenzovat to, co si lidé přinesou domů navíc,“ odhaduje David Marek, ekonom ze společnosti Patria Finance.

Změny daní například pocítí všichni, kteří dojíždí za prací. Ceny jízdného se – i kvůli dražším palivům – zvýší v případě městské hromadné dopravy ve více než polovině krajských měst. Například v Praze vzroste cena přestupní jízdenky z dvaceti na šestadvacet korun, měsíční kupony zdraží o víc než dvacet procent. Dráhy ceny navýšily už v prosinci. 
    
Vyšší daň ale teď nově bude platit i za věci, jako jsou dětské pleny, autosedačky, krmiva, nebo časopisy a knihy.  Podle Zdeňka Pekara, mluvčího Kanzelsbergru, se ale čtyřprocentní navýšení do ceny knihy promítne jen ve zvýšení o pár korun. Podraží i pošta, poslání dopisu přijde od ledna na desetikorunu. Za doporučený dopis zaplatí zákazník o sedm korun víc. 
    
Ušetřeni nebudou ani studenti – koleje a internáty plánují zdražení o rozdíl v dani. Hoteliéři už s vyšší daní na ubytovací služby počítali dopředu nebo si ukrojí ze svých marží. Zvedat se od nového roku má také cena nájemného, vodného, stočného, plynu i elektřiny. 

Inflace podle viceguvernéra České národní banky bude zřejmě v roce 2008 nejvyšší za posledních deset let, v roce 2009 by se ale měla vrátit k běžným hodnotám.

Vydáno pod