United Energy se dohodla na dodávkách uhlí s MUS, kritizuje ale cenu

Most - Společnost United Energy (UE) z investiční skupiny J&T, která provozuje teplárnu v Mostě-Komořanech, se dohodla na dodávkách uhlí pro tento rok se společností Mostecká uhelná (MUS) patřící do skupiny Czech Coal. Cena uhlí vzroste o 27 procent. Zvýšení ceny firma akceptovala v zájmu zajištění dodávek tepla, MUS jej však prosadila nátlakem v důsledku zneužití monopolního postavení na trhu, uvedl v tiskové zprávě ředitel komunikace skupiny J&T pro oblast energetiky Martin Maňák.

Smlouva podle mluvčí UE Kateřiny Táborské neumožňuje zveřejnit cenu, za niž teplárna uhlí nakupuje. „Trváme na tom, že vysoká cena uhlí je neoprávněná, u státních orgánů se nadále budeme domáhat jejího snížení,“ uvedl Maňák.

MUS podle něj hrozila radikálním snížením objemu dodávek uhlí, což by ohrozilo zásobování obyvatel Mostu a Litvínova teplem.

„Pro bezpečnou výrobu a zajištění spolehlivého zásobování teplem potřebuje komořanský zdroj zhruba 700.000 tun uhlí ročně. MUS těsně před koncem loňského roku oznámila, že poskytne jen 300.000 tun. Pokud však nyní bude plnit závazky plynoucí z nově uzavřené smlouvy, dodávky tepla pro obě města nebudou ohroženy,“ doplnil generální ředitel UE Petr Jeník.

Firma letos zvedne ceny tepla z teplárny v Komořanech o 9,5 procenta. Důvodem je podle Jeníka právě zdražení uhlí. Cena tepelné energie bez DPH z Komořan dosáhne 273 korun za gigajoule pro Most a 277 korun pro Litvínov. Nejde o konečnou cenu, stanovují ji až distributoři tepla, kterým ho teplárna dodává.

„Naše ceny tepla se však i nadále budou pohybují pod průměrem cen tepelné energie v České republice,“ tvrdí Jeník. Státní energetická inspekce podle něj nenašla žádné pochybení v cenách tepla, které teplárna svým zákazníkům účtuje. Dodal, že pokud se ceny uhlí od MUS podaří snížit, je firma připravena odběratelům peníze vrátit.

Spory mezi oběma firmami trvají delší dobu. Teplárna podle mluvčího Czech Coal Radka Stavěla nerespektuje stanovenou tržní cenu a dlouhodobě MUS za hnědé uhlí neplatí. UE podle svého vyjádření platí dlouhodobě vyšší cenu za uhlí než ostatní odběratelé MUS. Teplárna proto podala stížnost k ÚOHS s cílem udržet příznivější ceny uhlí. Spor řeší soud.

UE podle Táborské nemůže uhlí koupit od jiných uhelných společností, protože nemá místo, kam by ho uložila. Do komořanské teplárny jde uhlí po pohyblivém pasu údajně přímo z MUS.

Skupina Czech Coal se vedle těžby a prodeje hnědého uhlí zabývá i obchodem elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů. UE zásobuje kromě 35.000 domácností v Mostě a sousedním Litvínově i průmysl, zdravotnická zařízení a školy.