Češi v roce 2007 více spořili i utráceli

Praha – Celkové úspory obyvatel České republiky dosáhly v loňském roce 2,5 bilionu korun a oproti roku 2006 se zvýšily o 12 procent. Mnohem rychleji rostly české dluhy – přibližně o 27 procent. Celkově však dosáhly pouze 770 miliard korun. Vyplývá to ze studie UniCredit Bank.

V poměru k HDP dosáhly dluhy českých domácností 22 procent. Jejich úspory se vyšplhaly na více než 66 procent HDP. Finanční majetek Čechů je tak druhý nejvyšší ve střední a východní Evropě. První místo v tomto ukazateli zaujímá Slovinsko.

„Skoro dvě třetiny půjček Čechů souvisejí s bydlením. V tomto parametru se přibližujeme vyspělé Evropě, kde podíl úvěrů na bydlení je až 70 procent. Také zajímavé je to, že v tomto parametru jsme vůbec nejvýše ze zemí střední a východní Evropy,“ dodal k výsledkům analýzy v rozhovoru pro ČT ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ke spoření využívá nejvíce Čechů bankovní účty. Objem peněz, které na ně domácnosti vloží, přesahuje 50 procent celkových naspořených částek. Avšak narůstá rovněž zájem o méně tradiční produkty. „Tím, jak jsou relativně nízké úrokové sazby, mají lidé stále více zájem investovat do alternativních produktů, jimiž jsou jednak stavební spoření, ale také investiční fondy. Dále lidé investují do penzijních fondů a kromě toho také stoupají technické rezervy životního pojištění,“ podtrhl ekonom.

Růst úspor souvisí s ekonomickou úrovní země. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu dosáhl hrubý domácí produkt na hlavu v paritě kupní síly v České republice za loňský rok 25 346 dolarů. Ze zemí střední a východní Evropy ji předstihlo pouze Slovinsko, kde stejný ukazatel činí 26 576 USD.