Možné zrušení podpory stavebního spoření vyvolalo vlnu diskusí

Praha – Možnost zrušení státní podpory ke stavební spoření, kterou včera naznačil v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN)premiér Mirek Topolánek (ODS), vyvolala vlnu odporu. Nelíbí se opoziční ČSSD ani zeleným. Topolánkův záměr naopak vítají někteří finanční analytici.

„Zrušíme podporu stavebního spoření? Já jsem na to připraven. Dávno už to nemá charakter stavebního spoření,“ argumentoval v HN Topolánek. O omezení výhod, které tato forma spoření investorům nabízí, je ochoten diskutovat také ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). „Jakákoli úleva pro jednu skupinu znamená vyšší daně pro všechny ostatní skupiny,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24.

Kalousek ovšem není ve svých názorech tak radikální jako premiér. Obává se, že by úplné zrušení státní podpory, která v současnosti činí 3 tisíce korun ročně, vedlo k ohrožení celého systému stavebního spoření, a to je podle něj nepřípustné.

Ministrova stranická kolegyně – předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL – Michaela Šojdrová je však mnohem umírněnější: „Já si myslím, že je to velmi rozumná forma spoření. Vždycky jsme to podporovali a chtěla bych to podporovat i dál.“ Komplikace při prosazování vládního návrhu v Poslanecké sněmovně by způsobila rovněž Strana zelených.

Topolánkův plán se naopak zamlouvá některým finančním analytikům. Domnívají se, že stavební spoření již dávno neplní svoji původní funkci, tedy pomoc k vlastnímu bydlení, ale slouží spíše k bezrizikovému zhodnocování investic.

Zrušení státního příspěvku se děsí Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS). Kdyby k němu došlo, znamenalo by to prý naprostou likvidaci finančních institucí, které tento produkt poskytují. ČTK to potvrdil analytik společnosti Atlantik FT Milan Lávička. „Nastal by podobný efekt jako při omezení této podpory v roce 2003. Lidé by hromadně začali uzavírat na poslední chvíli stavební spoření, aby ještě stihli využít státní podpory. Poté by však již neměli žádný důvod uzavírat nové smlouvy, jelikož by jim to nadále neposkytovalo žádnou výhodu oproti jiným alternativám uložení úspor,“ varoval.

Omezení státní podpory není jedinou variantou, kterou v současné době vláda zvažuje. Diskutuje se rovněž o zrušení odpočtu úroků z daní, a to nejen u stavebního spoření, ale také u hypotečních úvěrů. Která z možností se nakonec v zákoně objeví, není zatím možné odhadnout.