Úsporné žárovky mohou být rizikové kvůli obsahu rtuti

Londýn - Britská agentura pro ochranu životního prostředí varuje před úspornými žárovkami, které mohou být za určitých okolností zdravotním rizikem, neboť v nepatrném množství obsahují jedovatou rtuť. Důrazně požaduje, aby výrobci i distributoři úsporných žárovek napříště opatřili aspoň jejich obaly příslušným upozorněním spotřebitelům. Píší o tom internetové stránky BBC.

Podle expertů na životní prostředí úsporné žárovky obsahují malé množství rtuti a když skončí třeba prasklé či rozbité v odpadkovém koši, může to způsobit menší zdravotní problémy. „Když rozbijete pět úsporných žárovek v malé nevětrané místnosti, můžete mít krátkodobý problém,“ varuje toxikolog David Ray.

Britské ministerstvo životního prostředí v této souvislosti dává spotřebitelům jednoduchou radu - když úsporná žárovka praskne, měli by v místnosti alespoň na 15 minut otevřít okna. Lidé by měli dávat pozor, aby nevdechli zplodiny z prasklé žárovky. Zničené žárovky by se měly skladovat v plastových pytlích či jiných speciálních kontejnerech.

Protože typická úsporná žárovka obsahuje 6 až 8 miligramů rtuti, není riziko otrávení při rozbití jedné žárovky vysoké. Problémem ale je hromadění jedovaté látky v těle člověka při opakovaném vystavení jejímu působení. „Rtuť se v těle kumuluje, zejména v mozku. Největší nebezpečí je opakované vystavení jejímu působení,“ upozornil Ray. Nejvíce ohroženi jsou podle něj lidé, kteří pracují v továrnách na výrobu úsporných žárovek.

Louise Molloyová z organizace Greenpeace tvrdí, že je nezbytná veřejná osvětová kampaň, která by lidem objasnila, jak si nejlépe poradit s úspornými žárovkami, když doslouží a stane se z nich odpad.

Varování o rizicích spojených s používáním úsporných žárovek by napříště měla být povinně na jejich obalech. Od letošního ledna začnou obchody v Británii z prodeje postupně vyřazovat veškeré klasické wolframové žárovky. Podle vládního programu by měly být do roku 2011 kompletně nahrazeny úspornými.

Vydáno pod