Gates: Microsoft prodal za rok 100 milionů licencí Windows Vista

Las Vegas - Softwarová firma Microsoft prodala za zhruba rok od uvedení na trh 100 milionů licencí operačního systému Windows Vista. Během zahájení veletrhu Consumer Electronics Show to uvedl hlavní softwarový architekt a spoluzakladatel firmy Bill Gates.

Rychlé rozšíření Visty dělá podle Gatese nový operační systém více atraktivní pro dodavatele aplikací i hardwaru. Během své již tradiční zahajovací řeči Gates připomněl, že právě Windows jsou základem většiny zařízení, která Microsoft vyvíjí.

Vývoj těchto produktů přitom směřuje k využití technologií pro vysoké rozlišení obrazu HD, vzájemnému sdílení různých typů zařízení a také novým zjednodušeným formám ovládání, například prostřednictvím dotyku prstu či hlasu.

Microsoft se stále více zaměřuje na digitální domácnost. Úspěšná herní konzola Xbox, které firma dosud prodala 17,7 milionu kusů, by měla letos začít sloužit i jako set top box pro příjem internetového televizního vysílání. Pilotní projekt s Microsoftem startuje British Telecom. Firma zároveň uzavřela smlouvu s televizí NBC, která bude na portálu MSN nabízet přenosy z letošních olympijských her v Chicagu.

Firma se chce také více zaměřit na spolupráci s automobilovým průmyslem. Po koncernu Fiat se dohodla se skupinou Ford na implementaci svých technologií například při přehrávání hudby z multimediálního přehrávače nebo komunikaci z mobilního telefonu za volantem. Letos by takto měl být vybaven milion vozů.

I když šéf Microsoftu letos žádné zásadní novinky nepředvedl, na závěr svého vystoupení se s trochou nadsázky podíval do budoucnosti, aby ukázal softwarovou aplikaci, která v mobilním telefonu či jiném zařízení umožní rozpoznávat jednotlivé osoby či objekty a zobrazovat o nich relevantní údaje. Uživatel tak zjistí nejen o jakou osobu či objekt jde, ale i to, zda mu například dotyčný dluží, v případě restaurace si bude moci zarezervovat stůl či v případě divadla objednat lístky.

Gates, který největší veletrh spotřební elektroniky CES zahajoval posledních deset let, se dnes symbolicky rozloučil. V letošním roce totiž opouští většinu svých výkonných aktivit v Microsoftu a hodlá se věnovat své nadaci Bill&Melinda Gates Foundation. Prostřednictvím krátkých spotů představujících jeho imaginární poslední den v Microsoftu se s Gatesem rozloučil například zpěvák U2 Bono Vox, politička Hillary Clintonová, režisér Steven Spielberg, herec George Clooney nebo na závěr vystoupení i naživo kytarista Guns n' Roses Slash.