Na CES se představilo HD propojení TV a videa

Las Vegas/Praha – Největší veletrh spotřební elektroniky Consumer Electronic Show, jehož hlavním tématem byla mobilita spotřební elektroniky, představil třeba telefon, který vypne vyzvánění mávnutím ruky. Očekávají se novinky ve využití hi-tech v dopravních prostředcích nebo nové HD televizory.

Hned první den představili výrobci v americkém Las Vegas revoluční novinky. Japonská společnost Matsushita pod svou značkou Panasonic vyvinula první bezdrátový systém pro přenos signálu v rozlišení HD mezi televizí a audio/video zařízením, jako jsou například Blu-ray přehrávače. Systém umožní sledování videa v HD kvalitě.

Na HD, kterému má letos patřit 80 procent amerického trhu nových televizorů, se zaměřili i další výrobci. Sharp představil novou řadu LCD televizí o úhlopříčce 32 palců, ale oznámil i uvedení největší 108palcové obrazovky, kterou představoval již loni. Panasonic uvede na jaře na trh 11 plazmových televizí full HD a HD s úhlopříčkou od 42 do 58 palců. Nové HD televize, ale i kamery představily i firmy Samsung nebo Sony.

Sony Ericsson přišel s telefonem umlčovaným mávnutím ruky. Nový model bude možné ztišit pohybem ruky i v situaci, kdy vyzvání ve funkci budíku. Sony Ericsson rovněž v Las Vegas představil nové hudební telefony řady Walkman. Model Walkman W760 je například vybaven GPS v kombinaci s mapovým softwarem firmy Google. Na trhu budou tyto přístroje ve druhém čtvrtletí.

Nedělní večer patřil v Las Vegas prezidentovi Microsoftu Billu Gatesovi, který ve svém výstupu pojmenoval současnou dobu „digitální dekádou“. Oznámil čísla z prodeje operačního systému Windows Vista a představil řadu akvizic společnosti, nejčastěji mířících do herního a zábavního průmyslu.

Růst tržeb za videohry a herní zařízení se ve Spojených státech v letošním roce zřejmě zpomalí. Vyšší zájem o hry sice zvýší tržby za ně, celkový obrat ale klesne kvůli tržbám za hardware. Uvedla to před zahájením veletrhu americká Asociace spotřební elektroniky.

„Veletrhu dominuje domácí zábava, bezdrátový přenos zvuku a třeba internet v automobilech,“ vypíchl nejatraktivnější trendy redaktor časopisu Ekonom Radan Dolejš. CES byl vždy spíše profesionálním setkáním, digitální zábava ale dnes zajímá každého, takže se z veletrhu stává velká show. CES je jednoznačně nejprestižnějším veletrhem v oboru a výrobky se rychle dostávají ke konečným uživatelům. „Cesta novinek z veletrhu do obchodů netrvá dlouho, ani u nás už nebývá velké zpoždění,“ potvrdil IT analytik Petr Koubský.

Výstava je otevřena do čtvrtka, pořadatelé očekávají až 150 tisíc návštěvníků. Za pár dnů představí své novinky při své vlastní prezentaci Macworld společnost Apple. Ta se jako jediná z velkých hráčů v oboru veletrhu neúčastní. Mezi registrovanými vystavovateli reprezentuje Česko pouze výrobce elektronkových zesilovačů KR Audio.

Na přehlídce CES například v roce 1970 debutoval kazetový videorekordér, o 11 let později tu byla poprvé představena videokamera. Před třemi lety pak americký CES objevil internetovou televizi IPTV.