Českému trhu dominuje prodej ojetých aut

Praha - Prodej ojetých osobních vozů v České republice v roce 2007 vzrostl o rekordních 16,2 procenta. Celkem se tak v zemi zaregistrovalo téměř 213 tisíc starších vozů. Negativním rysem prudkého zvýšení je podle Svazu dovozců automobilů především to, že do Česka proudí hlavně velmi stará auta, která poškozují životní prostředí.

„Optimálně ojeté vozidlo je do pěti, maximálně 10 let. Ale ten nárůst se odvíjí právě v těch přestárlých vozidlech, která jsou nebezpečná jak z hlediska ochrany životního prostředí, tak z hlediska bezpečnosti silničního provozu,“ varoval v rozhovoru pro Českou televizi před úskalím dovozu ojetin tajemník svazu Pavel Tunkl. Prosazení této negativní tendence umožnilo uvolnění dovozu automobilů starších 8 let, ke kterému došlo od 1. července 2006.

Zájem o nové automobily je v Česku výrazně menší, než je tomu u ojetin. Loni se jich prodalo pouze 132,5 tisíce. Nárůst prodejů tak oproti roku 2006 činil pouze 6,9 procenta.

Řešením nepříznivé situace by podle Tunkla bylo zavedení daňových znevýhodnění pro auta, která nejsou šetrná k životnímu prostředí. „Všechny okolní vyspělé země používají motivaci. Na auta, která výrazně zatěžují životní prostředí, mají velké přirážky k silniční dani a naopak na ta, která jsou příznivá a plní současné předpisy, mají výrazné bonusy,“ vysvětlil.

Vydáno pod