Merrill Lynch: USA se propadly do recese

New York/Washington - Spojené státy americké zasáhla recese. Ve své zprávě to uvádí americká investiční banka Merrill Lynch. Opírá se přitom o nejnovější údaje o nezaměstnanosti. Vážnost současné hospodářské situace připustil i prezident USA George Bush.

Na začátku ledna přišlo americké ministerstvo práce s tím, že nezaměstnanost v USA prudce vzrostla a dosáhla 5 procent. Podle analytiků Merill Lynch je to pádný důkaz proto, že se největší světová ekonomika nachází v recesi: „Tohle je jen poslední dílek skládačky. To, že se mluví o recesi, už není jen předpověď nebo hypotéza, je to realita.“

Stav hospodářství, již tak hluboce postiženého hypoteční krizí a jejím následným zhoubným vlivem na finanční trhy, ještě zhoršily vysoké ceny pohonných hmot, které poškozují především spotřebitele a firmy. Nepříjemnou ekonomickou situaci nezachránily ani zásahy amerického Fedu, který v postupných krocích snížil klíčovou úrokovou sazbu celkově o jedno procento. Při posledním snížení uskutečněném v polovině prosince dosáhl základní úrok 4,25 procenta.

Další poškození americké ekonomiky by mohl způsobit případný krach společnosti Countrywide, která je největší hypoteční bankou v zemi. „Kolují obnovené spekulace o tom, že Countrywide vyhlásí bankrot,“ potvrdil obchodník Al Greenberg ze společnosti BNY ConvergEx Group. Obavy podporuje mimo jiné fakt, že se v uplynulých dnech akcie banky propadly téměř o 20 procent.

O vážnosti hospodářské situace v USA svědčí rovněž postoj prezidenta Spojených států George Bushe: „Ekonomika má sice pevné základy, ale není možné brát hospodářský růst jako jistotu.“ Hlava státu navíc připustila, že by vláda mohla podpořit poškozené hospodářství řadou stimulačních opatření.

Vydáno pod