Světové přímé zahraniční investice loni vystoupily na nový rekord

Soul - Přímé zahraniční investice (FDI) ve světě loni vystoupily na 1,5 bilionu dolarů (asi 26,6 bilionu Kč), což znamená nový rekord. Předchozí rekord byl z roku 2000, kdy objem FDI dosáhl 1,4 bilionu USD. Píše se to ve zprávě, kterou vydala Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Předběžné údaje podle UNCTAD naznačují, že problémy, které ve druhé polovině loňského roku zasáhly světové finanční trhy, neměly na investiční aktivitu prakticky žádný vliv. Výhled na letošní rok už je ale podle UNCTAD nejistý.

Největší objem FDI tradičně směřuje do Spojených států, což ani loni nebylo jinak. USA loni podle předběžných odhadů přilákaly FDI za zhruba 193 miliard dolarů a zájem cizinců notně podporuje slábnoucí dolar. Podniky a další investoři, kteří mají peníze v měnách, jejichž kurz se zvyšuje, levná americká aktiva hojně poptávali.

Obecně vzato zaznamenaly silný příliv FDI jak chudé, tak bohaté země. Asi dvě třetiny přímých zahraničních investic směřovaly do průmyslových zemí, zbytek do rozvojových zemí a na mladé trhy, jako je Rusko. Tam cizinci směřují hlavně do energetického sektoru. Díky tomu se příliv FDI do Ruska loni zvýšil o 70 procent na téměř 50 miliard dolarů.

Za silným růstem FDI podle UNCTAD stojí solidní růst ekonomiky prakticky v celém světě a svižná aktivita na poli fúzí a akvizic, nejen v rámci jednotlivých zemí, ale i mezi státy. Akviziční činnost umožňuje jednak růst zisků, jednak dostatek volné hotovosti, kterou lze k akvizicím využít, píše se ve zprávě.

Ve druhém pololetí však začalo fúzí a akvizic ubývat, což je podle UNCTAD patrně reakce na začátky úvěrové krize z loňského léta. Negativní dopady krize by se mohly projevit i v letošním roce.

Druhý největší objem FDI loni získala Velká Británie, kam se dostalo 171 miliard dolarů přímých zahraničních investic. Třetí byla se 123 miliardami USD Francie. Z regionů si nejlépe vedla Evropská unie, kam přiteklo asi 40 procent všech přímých zahraničních investic.

Příliv FDI do Číny mírně klesl a dosáhl 67 miliard dolarů ve srovnání s částkou 69 miliard USD o rok dříve. Čína ale zůstává v rámci mladých ekonomik zdaleka největším příjemcem FDI. Objem FDI do Hongkongu se loni zvýšil asi o čtvrtinu na 54 miliard dolarů.