Pražská burza zaznamenala rekordní propad

Praha - Pražská burza dnes pokračovala ve výrazném propadu. Její hodnoty se ocitly nejníže od poloviny loňského srpna. Hlavní burzovní index klesl o 2,67 procenta na 1688,90 bodu.

Nejvíce si pohoršily akcie společnosti ECM, a to o 7,40 procenta. Jejich hodnota klesla na 969,50 korun. Následovaly je akcie AAA Auto, které se propadly o 4,64 procenta na 38,01 koruny. Výrazně se snížily též hodnoty u akcií ORCO; o 4,41 procenta na 1887 korun. Ušetřeny nezůstaly ani cenné papíry finančních domů. Komerční banka ztratila 3,79 procenta na 4215 korun, Erste Bank si pohoršila o 3,72 procenta na 1088 korun za akcii.

Celkový objem obchodů byl sice nadprůměrný, ale stále je patrný přetlak na nabídkové straně, který je způsobený především nucenými prodeji a takzvanými stop-loss pokyny. Proti tomu zatím stále nepřichází větší nákupní objednávka, která by tomuto trendu zabránila, komentoval situaci Josef Kohout z Patria Finance.

Nepříznivě na finanční trhy po celém světě působí začínající recese v USA. Vlnu negativní investiční nálady vyvolaly rovněž spekulace o možném bankrotu největší americké hypoteční banky Countrywide. Představitelé společnosti je sice záhy vyvrátili, nejistota na burzách ale přetrvala.