Jehlička: Zákon o církevním majetku ušetří státu 300 miliard

Praha - Přijetím zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi ušetří český stát v příštích šedesáti letech přibližně 300 miliard korun. Novinářům to řekl předseda vládní komise pro přípravu zákona a ministr kultury Václav Jehlička. Pokud by totiž i v budoucnu platil současný systém financování církví státem a počty duchovních by rostly stejným tempem jako dosud, zaplatil by stát v tomto období zhruba 580 miliard korun.

Návrh zákona však počítá s vyplacením 83 miliard korun, jež by církve dostávaly postupně 60 let. Včetně úroků, které budou činit 4,85 procenta ročně, by tak církvím stát zaplatil asi 270 miliard korun.

Vláda by měla podle Jehličky plán odškodnění církví posoudit do konce ledna. Dnes návrh projednává legislativní rada vlády. Pokud zákon schválí v letošním roce parlament, budou církve dostávat náhradu od roku 2009.

Zástupci vládní komise a církví se shodli na podobě věcného záměru zákona, který má po letech průtahů řešit majetkové vyrovnání státu s církvemi, v prosinci loňského roku.

Způsob, kterým má stát církvím jejich majetek splácet, se nelíbí některým poslancům ODS. Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová, která v komisi vyrovnání s církvemi dohadovala, například považuje výslednou částku za příliš vysokou.

Podle kardinála Miloslava Vlka ale výsledná suma není příliš vysoká a podmínky majetkového vyrovnání jsou výhodnější spíše pro stát. „Totalitní stát využíval církevní majetek a bral z něj nemalý užitek po 40 let a církvi z něj svou podporou vracel nepatrné procento. A náš demokratický režim to bohužel dělal po 18 let,“ míní nejvyšší představitel katolické církve v Česku.

Nominální hodnota dohodnutých splátek bude podle něho díky inflaci za 60 let odlišná. Připomíná i to, že církevní památky výrazně přispívají k ziskům státu z turistického ruchu.

Vydáno pod