Vláda chce, aby se české firmy podílely na výstavbě protiraketové základny

Praha – Vláda chce, aby české firmy dostaly šanci zapojit se do budování systému americké protiraketové obrany. V rámci možné výstavby základny v Brdech by pak měla vzniknout smlouva mezi Českou republikou a Spojenými státy, která stanoví pravidla pro ekonomickou spolupráci.

Mezi Českem a USA se otevírá nová možnost vojensko-vědecké spolupráce. Čeští vyjednavači se snaží prosadit, aby domácí firmy měly přístup k zakázkám protiraketového systému. „Chceme uzavřít se Spojenými státy rámcovou dohodu, která umožní vstup českých firem do tohoto byznysu,“ řekl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Čeští odborníci se k možné účasti na jednom z nejnáročnějších technologických projektů na světě staví kladně: „Je to příležitost navázat spolupráci s významnými světovými firmami a případně se dostat k novým zákazníkům a technologiím,“ poznamenal Ivan Říčan z TTC Tesla komunikace.

Například výrobci pasivních radarů jsou ale skeptičtější. Kromě náročných technologií se také obávají snah amerických firem, aby zakázky zůstaly doma. Některé evropské firmy ale se zakázkami pro protiraketový deštník uspěly – například v Dánsku, Itálii a Británii. Podle Tomáše Klvani, vládního koordinátora protiraketové základny, bude získání kontraktů záviset na schopnostech jednotlivých českých firem.