Citigroup vykázala první čtvrtletní ztrátu od svého vzniku

New York - Americká společnost Citigroup utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí čistou ztrátu 9,83 miliardy dolarů (asi 170 miliard Kč). Je to vůbec první čtvrtletní ztráta od roku 1998, kdy banka vznikla. Firma také oznámila, že kvůli vysokým ztrátám z investic sníží výplatu dividendy o 41 procent na 32 centů na akcii. Citigroup je jednou z největších obětí krize na trhu hypoték v USA.

Banka je největší společností finančních služeb v USA a působí ve více než stovce zemí světa včetně České republiky. Před rokem vykázala čistý zisk 5,13 miliardy dolarů, což v přepočtu na jednu akcii činilo 1,03 USD. Nyní se ztráta vyšplhala 1,99 USD na akcii. Na konečné výši propadu se nejvíce podepsaly odpisy špatných investic, jejichž objem vystoupal na 18,1 miliardy dolarů. Pro analytiky není špatný výsledek žádným překvapením. Spekulovalo se pouze o přesné výši ztráty.

Situaci bude nyní banka řešit zvýšením kapitálu, který dodá několik investorů. Banka nabídla směnitelné prioritní akcie, z jejichž prodeje si zajistila v přepočtu 14,5 miliardy dolarů.

Vydáno pod