Slovensko má svobodnější ekonomiku než Česká republika

Hongkong - Slovensko má svobodnější ekonomiku než Česká republika, i když ještě před rokem to bylo naopak. Ukázal to nový průzkum nadace Heritage Foundation a listu The Wall Street Journal (WSJ). Česko v letošním ročníku obsadilo 37. místo, kdežto Slovensko 35. místo. Na prvním místě se už 14 let drží Hongkong.

Česká republika se na letošní pozici propadla z 31. místa. Slovensko oproti loňsku, kdy se umístilo čtyřicáté, svou pozici vylepšilo. Česko získalo nadprůměrné hodnocení v osmi sledovaných aspektech, především v oblasti svobody financí, investic a ochrany vlastnických práv. „Ekonomika České republiky je svobodná z 68,5 procenta a je 37. nejsvobodnější ve světě,“ specifikuje situaci v zemi průzkum.

Slovensko i Česká republika patří do kategorie relativně svobodných ekonomik, jsou ale v horní části pásma, a blíží se tedy kategorii převážně svobodných. Na spodních příčkách žebříčku se umisťují nesvobodné země, jako je Jižní Korea a Kuba. Žebříček hodnotí celkem 157 zemí a u každé si všímá deseti aspektů. Rozhodující je úroveň vlastnických práv, regulace mezd a cen nebo obchodní bariéry.

Nejvíce svobodných zemí je v Asii, stejně tak je ale na tomto kontinentu i nejvíce zemí, kde podnikání nemá ty nejlepší podmínky k rozvoji. „Index vykazuje vysoký stupeň korelace mezi liberalizací ekonomiky a prosperitou dané země,“ odhalil některé souvislosti předseda nadace Heritage Edwin Feulner. Příjem na hlavu ve svobodných zemích je až sedmkrát vyšší než v nesvobodných.

V nejliberálnějších zemích dosahuje průměrný příjem na hlavu 33 579 dolarů, v přepočtu asi 583 000 Kč. V nesvobodných zemích je pouhých 3813 dolarů, v přepočtu tedy asi 66 000 korun. V České republice činí tento ukazatel hodnoty 20 538 USD (přibližně 357 000 Kč), na Slovensku je to o něco méně – 15 871 USD, tj. zhruba 276 000 korun.