Stavební spořitelny loni půjčily na bydlení 74 miliard korun

Praha - Stavební spořitelny stejně jako hypoteční banky loni opět zažily rekordní rok. Spořitelny loni lidem půjčily na bydlení téměř 74 miliard korun, a celý trh úvěrů ze stavebního spoření tak meziročně stoupl o 40 procent. Vyplývá to ze statistik jednotlivých stavebních spořitelen. V roce 2006 poskytly spořitelny téměř 156.000 nových úvěrů o celkovém objemu téměř 53 miliard korun.

„Skutečnost potvrzená čísly je nejlepším argumentem proti tvrzení, že stavební spoření neplní svůj účel. Lidé ho na bydlení zkrátka využívají,“ komentoval výsledky tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Premiér Mirek Topolánek před několika dny prohlásil, že je připraven zrušit státní podporu stavebního spoření, protože podle něj již dávno charakter stavebního spoření nemá. Ministr financí Miroslav Kalousek ovšem zatím pouze uvažuje o možném zrušením daňových úlev ze stavebního spoření a hypoték.

Rekordní rok loni rovněž zaznamenaly i hypoteční banky. Trh s hypotékami loni stoupl podle odhadů o polovinu. Banky tak půjčily loni přibližně 150 miliard korun. Hypotéky Češi většinou využívají na pořízení bydlení; stavební spoření na rekonstrukce nebo dofinancování potřeb spojených s bydlením. V posledních dvou letech ovšem stavební spořitelny již hypotékám konkurují i nabídkou úvěrů na vyšší částky.

Podle údajů Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) na koupi nového i staršího bytu nebo domu využívá úvěr ze stavebního spoření 68 procent klientů, na modernizaci pak téměř čtvrtina klientů. Podle člena představenstva ČMSS Manfreda Kollera zájem o využití peněz na modernizace bude stoupat především kvůli investicím do alternativních zdrojů energií, protože ty tradiční zdražují. Průměrná částka úvěru ze stavebního spoření loni činila téměř 451.000 korun

Všechny spořitelny loni uzavřely 862.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek, zatímco předloni to bylo 826.000 smluv. Stavební spořitelny celkově evidují téměř 5,8 milionu smluv o stavebním spoření.

Celkový objem nesplacených úvěrů u stavebních spořitelen činil ke konci roku 2007 více než 181 miliard korun.

Úvěr od stavební spořitelny loni využilo téměř 164.000 lidí. „I proto téměř každý desátý Čech dnes splácí půjčku stavební spořitelně. Stavební spoření je proto jednoznačně jedním z významných pilířů financování bydlení v České republice a slouží širokému okruhu obyvatel,“ řekl Šedivý.

Největší nárůst obchodů loni zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny, Hypo stavební spořitelna a Wüstenrot stavební spořitelna. Dvouciferný nárůst obchodů ovšem zaznamenaly i ostatní finanční ústavy. Samotná největší spořitelna, ČMSS, loni půjčila více než dvě pětiny celkového objemu úvěrů. Podle jejího místopředsedy představenstva Waltera Böhma letos obchody nadále porostou a ČMSS by měla půjčit až 40 miliard korun.

„Stavební spoření zažívá opravdovou renesanci. Přispěla k tomu i hypoteční krize v USA,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Koller.

Češi si pořizují stavební spoření jako způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zároveň ale tento produkt v poslední době využívají mnohem více k investicím do bydlení.

Spořitelny rovněž zvyšují poměr mezi objemem vkladů a půjčených peněz. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky se loni přehoupl u celého stavebního spoření přes 40 procent. Například ČMSS ke konci roku zvýšila podíl úvěrů a vkladů na více než 58 procent.