Maloobchodní tržby v Číně loni prudce stouply kvůli inflaci

Peking - Tržby čínských maloobchodníků se v loňském roce kvůli stoupajícím cenám zvýšily o 17 procent na 8,9 bilionu jüanů (přes 22 bilionů Kč). Zaznamenaly tak nejprudší nárůst za více než deset let. Informovala o tom dnes oficiální zpravodajská agentura Nová Čína s odvoláním na údaje ministerstva obchodu.

Čínská vláda se obává, že rychlý růst spotřebitelských cen by mohl vyvolat sociální nepokoje. Tento týden proto zavedla dočasné cenové limity pro širokou škálu produktů od instantních nudlí po mléko. Spotřebitelské ceny se v listopadu meziročně zvýšily o 6,9 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 1996, a to zejména kvůli výraznému zdražení vepřového masa, zeleniny a dalších potravin, připomíná agentura Reuters.

K růstu maloobchodních tržeb v Číně nicméně kromě inflace přispívají také další faktory. „Maloobchodní tržby by měly zůstat silné za podpory ze strany rychlého růstu příjmů a příznivého vlivu růstu cen akcií na bohatství lidí,“ uvedli ekonomové ze společnosti Lehman Brothers.

Stoupající poptávka v Číně a dalších velkých rozvíjejících se ekonomikách je považována za jednu z příčin globálního růstu cen potravin. Podle Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) stouply ceny potravin za poslední rok o téměř 40 procent.