Hyundai otevřel v Ostravě náborové centrum

Ostrava - Jihokorejská automobilka Hyundai dnes v Ostravě otevřela první náborové středisko, které má získat zaměstnance pro vznikající výrobní závod v Nošovicích. Továrna, v níž by se zkušební provoz měl rozběhnout letos na podzim, bude potřebovat více než půl druhé tisícovky pracovníků.

V prvním kole Hyundai potřebuje 1600 dělníků, převážnou většinu z nich do výroby. Uchazeč musí mít výuční list v jakémkoliv oboru, odpovídající zdravotní stav, čistý trestní rejstřík a chuť pracovat na směny. Jen během prvního dopoledne náborové středisko zaregistrovalo přes stovku lidí.

Kromě kvalifikačních předpokladů musí zájemci o práci v Hyundaii projít i dalšími testy. „První část bude zaměřena na technické myšlení. Druhá na to, jak zvládají práci pod stresem a přesnost a ve třetí části bude manuální test,“ vysvětluje Jiří Havlín z náborového centra.

V Moravskoslezském kraji bylo v prosinci bez práce téměř 66 tisíc lidí. Není přitom jisté, zda se toto číslo díky novému náborovému středisku sníží. V nošovickém Hyundaii totiž mohou bez jakýchkoliv problémů pracovat občané zemí Evropské unie, tedy například Poláci nebo Slováci. Kolik cizinců z řad mimounijních států nakonec nová pracovní místa obsadí, si v této chvíli nedovolí odhadnout nikdo. „Bude hodně záležet na tom, jaký standard a jakou mzdovou úroveň Hyundai nabídne,“ míní ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý.

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. Jaký nástupní plat nabídne dělníkům Hyundai, však automobilka nechce zveřejňovat. „Kdybychom zveřejnili výši našeho nástupního platu, ohrozili bychom nástupu u subdodavatelů. Každý uchazeč o práci se to číslo samozřejmě dozví v rámci pohovoru,“ dodává mluvčí společnosti Hyundai Petr Vaněk.