Nomura stáhla žalobu na EK týkající se kauzy IPB

Lucemburk/Praha - Japonská investiční skupina Nomura stáhla u evropského Soudu první instance v Lucemburku žalobu na Evropskou komisi kvůli údajně nezákonné podpoře českého státu pro ČSOB. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz.

„Mohu potvrdit, že Nomura stáhla žalobu na Evropskou komisi ještě před koncem loňského roku,“ řekl serveru mediální zástupce Nomury v Česku Jiří Hrabovský.
Český stát předloni prohrál londýnskou arbitráž s Nomurou. Ta ji podala kvůli tomu, že česká vláda údajně nezákonně podpořila ČSOB, která zkrachovalou IPB převzala. Evropskou komusi žalovala kvůli jejímu rozhodnutí záležitostí se nezabývat. EK ho odůvodnila tím, že k případu došlo ještě před vstupem České republiky do Evropské unie a tudíž se na něj unijní předpisy nevztahují.
V listopadu 2006 se česká vláda s Nomurou dohodla na ukončení všech vzájemných sporů týkajících se IPB. Podle Hrabovského je v klauzuli dosud nezveřejněné smírčí dohody mezi oběma stranami ujednání, že japonská banka stáhne žalobu na EK, až k tomu Česká republika vydá instrukci. „Tuto instrukci jsme od ministerstva financí obdrželi,“ říká.
U Evropského soudního dvora (ESD) v Lucemburku kauza Nomury v posledním seznamu běžících českých případů ještě figuruje. „Stále ji máme ještě mezi aktivními případy. Je možné, že nám ještě oznámení nepřišlo,“ sdělila serveru Andrea Trebulová z tiskového oddělení ESD.
V nejbližších měsících se také Český stát dozví, kolik jej bude prohra s Nomurou u londýnské arbitráže stát. Pak také konečně zveřejní smírčí ujednání s Nomurou.
V případu jde o obrovské částky. Ministerstvo financí sice nikdy přímo neřeklo, jak přesně velkou finanční podporu ČSOB poskytlo, Evropský soudní dvůr ale koncem loňského května uvedl, že stát bance poskytl záruku za aktiva v celkové hodnotě asi deseti miliard eur, tedy téměř 300 miliard korun. Nomura v jedné ze studií hovořila o více než 200 miliardách korun.