Boeing zdvojnásobil zisk na rekordní 4 miliardy dolarů

Chicago - Americká strojírenská společnost Boeing v loňském roce téměř zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 4,1 miliardy dolarů z předchozích 2,2 miliardy. Oznámila to dnes firma, která je podle agentury Reuters z hlediska tržeb největším výrobcem letadel na světě. Konkurent Airbus ale o sobě tvrdí totéž.

Výsledky společnosti byly loni podpořeny růstem dodávek komerčních letounů, vyššími zisky z vojenských zakázek, zlepšením produktivity a dalšími faktory. V posledním čtvrtletí loňského roku však čistý zisk stoupl pouze mírně na zhruba miliardu dolarů z 989 milionů před rokem.
Tržby se v loňském roce zvýšily o osm procent na rekordních 66,4 miliardy dolarů. V samotném čtvrtém čtvrtletí však zůstaly meziročně beze změny na 17,5 miliardy dolarů. Růst prodeje komerčních letadel byl kompenzován slabšími dodávkami vojenských letounů a oddělením divize pro vypouštění satelitů.

Společnost dnes potvrdila, že je na dobré cestě ke splnění revidovaného termínu pro dodávku prvního letounu 787 Dreamliner. Firma původně plánovala dodat první stroj 787 letos v květnu, po odkladech v důsledku problémů při montáži stroje však nyní počítá s první dodávkou pro začátek příštího roku.

Letoun 787 je prvním novým projektem firmy od roku 1995, kdy začal létat model 777. Boeing vkládá do nového modelu velké naděje a v příštích dvaceti letech plánuje vyrobit až 2 000 těchto letadel. Firma má na nové letadlo již více než 700 objednávek od nejméně 50 leteckých společností.