Klientům bank v Česku a na Slovensku vadí stejné poplatky

Praha - První kolo třetího ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2007 v Česku a na Slovensku má své vítěze. První se umístil poplatek za nadměrný vklad, druhý je poplatek za vedení běžného účtu a jako třetí byl zvolen poplatek za připsání úroku. Výsledky sdělil provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. Vítěz ankety bude znám na konci února, až skončí druhé kolo hlasování.

Třetí ročník ankety se poprvé uskutečnil současně i na Slovensku. V prvním kole v ČR hlasovalo 25.861 lidí a v SR 1440. V obou státech nominovali lidé do první trojce stejné bankovní poplatky, jen se lišilo pořadí.

Za rok 2006 zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky a rok předtím poplatek za příchozí platbu. Pro třetí ročník nebyly předchozí vítězné poplatky již zařazeny, aby měly šanci vyhrát i jiné „absurdní a nesmyslné poplatky“.

Dvoukolové hlasování o nominovaných poplatcích začalo 1. října. Do konce listopadu mohli návštěvníci portálu ovlivnit strukturu navrhovaných poplatků tím, že nominovali další poplatek, který považovali za absurdní, a od 1. prosince se rozběhlo první kolo hlasování. Od února se bude vybírat ve finálovém kole ze tří poplatků a na konci února se vyhlásí nejabsurdnější bankovní poplatek.

Pro banky mohou výsledky ankety sloužit jako určitá zpětná vazba. Po prvním ročníku ankety například banky na kritiku své poplatkové politiky reagovaly postupným zpřehledňováním svých sazebníků a zrušením poplatku za příchozí platbu.

Vydáno pod