Unijní agentura, jejíž sídlo chce Česko, možná vůbec nevznikne

Brusel - Evropská unie zvažuje, zda nezrušit plány na vznik Evropského úřadu pro dohled na globálními navigačními družicovými systémy (GSA). Sídlo agentury, která by měla dohlížet na vznikající navigační systém Galileo, by přitom na svém území rádo vidělo Česko. Je však docela možné, že vše bude řídit Brusel, neboť úkoly určené původně pro GSA by nakonec mohly přejít na Evropskou komisi.

Právě výkonný orgán „sedmadvacítky“ koncem loňského roku v reakci na odstoupení soukromých firem z projektu přišel s návrhy rozsáhlých úprav. Zejména šlo o financování systému 30 satelitů, jehož náklady se zatím uvádějí ve výši 3,4 miliardy eur (podle aktuálního kurzu 88,5 miliardy korun). Změny se však týkaly i toho, jak se bude systém budovat a jak bude řízen.

V tomto týdnu průmyslový výbor Evropského parlamentu schválil řadu pozměňovacích návrhů k plánům EK. Mezi nimi i to, že by se měl GSA zrušit. Výbor ale současně odložil hlasování o celém nařízení až na 18. února. Celý parlament, který má v této věci spolurozhodovací roli společně s Radou EU zastupující členské státy, by pak měl o tom rozhodovat zřejmě na svém březnovém plenárním zasedání.

„Já patřím k těm, kteří jsou zastánci toho, aby agentura vznikla,“ řekl jeden z členů výboru a český europoslanec Vladimír Remek. I kdyby řízení přešlo pod křídla Evropské komise, jak znějí některé hlasy, tak by komise stejně musela na to vyčlenit odborníky. „Ani komise není způsobilá takto z fleku řídit takový projekt, se kterým navíc nejsou žádné zkušenosti,“ dodal.

Zastánci případného úplného zrušení úřadu či jeho ponechání v Bruselu, ať už pod záštitou EK či jako samostatnou agenturou, argumentují zejména případným ušetřením financí. Například na výboru tyto hlasy zněly třeba od německých europoslanců.

Česko bylo jednou z řady členských zemí, které v minulosti daly najevo, že by se jim umístění sídla nové agentury líbilo. Zájem Prahy pak stále trvá. Není však v tomto směru sama. O umístění úřadu „sní“ například Slovinsko, které nyní EU předsedá, či „silné“ Německo a další země.
Otázkou, na níž zatím není známá odpověď, je, kdy se vlastně o případném umístění či neumístění agentury v nějakém členském státě bude v konečném důsledku rozhodovat.

Někteří diplomaté řekli, že nečekají, že by se tak stalo už za slovinského předsednictví. Jednak by nemuselo být snadné to do konce června dojednat, zároveň se spekuluje i o tom, že za tím může být i fakt, že právě Slovinsko má o sídlo zájem. Působilo by možná trochu podivně, kdy by se právě za jeho předsednictví agentura přiklepla právě jemu.