Ministerstvo zemědělství nedá chovatelům prasat požadovanou miliardu korun

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič nepřistoupil na požadavek českých chovatelů prasat, aby jim stát na přímých dotacích vyplatil zhruba miliardu korun. Takové příspěvky by podle něj byly v rozporu s pravidly Evropské unie. Ministerstvo se však pokusí navýšit peníze pro některé stávající programy na podporu chovatelů, uvedl ministr. Zemědělci zřejmě podpoří své požadavky 23. listopadu na demonstraci před budovou ministerstva. Požadovaná miliarda by podle chovatelů měla zmírnit negativní dopady nízkých výkupních cen masa a rostoucích nákladů na chov.

„Nabídli jsme věci, které nabídnout můžeme,“ řekl novinářům Gandalovič po jednání se zástupci chovatelů prasat a Agrární komory. Ministr chce prosadit například vyšší příspěvky na likvidaci uhynulých zvířat a uvažuje také o programu zaměřeném na ozdravení chovu vepřů. Zemědělci ze schůzky odcházeli nespokojeni. „Očekávali jsme od jednání daleko více,“ prohlásil Jaroslav Hajda z Českého svazu chovatelů prasat.
Zástupci Agrární komory po jednání s Gandalovičem potvrdili, že krizovému výboru v závěru týdne doporučí, aby plánovaný protest před budovou ministerstva zemědělství byl 23. listopadu uspořádán. Hajda odhadl, že protestní akce by se mohlo zúčastnit zhruba pět stovek rolníků. Prezident Agrární komory Jan Veleba v pondělí ČTK řekl, že chovatelé přijedou před ministerstvo s koňským povozem a předají úředníkům zatím utajované „dárky“. „Potom pojedou s koňmi na Václavské náměstí, kde budou rozdávat z vozu vepřové speciality, lépe řečeno zabíjačkové, jako jsou jitrnice či jelita,“ uvedl Veleba.
Chovatelé prasat požadují od státu například příplatek na čistotu prasat před dodávku, který dostávají například jejich konkurenti z Francie. Chtějí také příplatky na očkování a zdravotní péči prasat a příspěvky na dopravu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby už okolní státy podobná opatření na podporu chovatelů přijaly. Pokud se proto nezavedou i v Česku, omezí se domácí chovy prasat, čímž se sníží soběstačnost ve výrobě masa, zvýší se dovoz a vzrostou ceny, varoval Veleba.
„Okolní země už k podobným opatřením přistoupily, Slovensko dá letos chovatelům prasat 400 milionů korun. U nás se chová dvaapůlkrát více prasat. Proto požadujeme jednu miliardu korun,“ uvedl už dříve Bohumír Rada z národního odbytové družstva Centroodbyt. O podpoře farmářů v sousedních zemích Gandalovič nic neví. „Pokud ale získáme důkazy o tom, že okolní státy svým chovatelům vyplácejí podpory nad rámec evropských dohod a poruší tak trh, tak proti tomu vystoupíme,“ prohlásil Gandalovič.
Čeští chovatelé prasat mají podle Gandaloviče k dispozici několik desítek milionů korun na zlepšení genetické kvality svých chovů. Ministr se také bude snažit zvýšit příspěvek na likvidaci uhynulých zvířat. Zatímco loni chovatelé dostali pět korun na kilogram likvidovaného prasete, což v souhrnu obnášelo 110 milionů korun, tak letos příspěvek klesl na korunu. MZe chce z rozpočtové rezervy zvýšit příspěvky nejméně na 2,5 koruny.
Tuzemští chovatelé prasat považují svou situaci za velmi špatnou. „Krmiva jsou oproti loňsku dražší o 40 procent. Výrobní náklady na kilogram živého vepřového masa dosahují 35 korun, ale cena na trhu se pohybuje kolem 29 korun,“ upozornil Hajda.
Gandalovič připomněl, že české zemědělství letos podle odhadů vykáže zisk převyšující deset miliard korun. Zemědělské podniky, které mají zároveň rostlinnou výrobu, musí proto podle něj s podobnou situací v chovu prasat počítat a podpořit jej i z vlastních zdrojů. „Není možné říci, že pokud je odvětví chovu prasat v dvoumiliardové ztrátě, tak přijdeme za ministrem zemědělství, aby stát vyplatil jednu miliardu,“ podotkl ministr.
Chovatelé prasat by podle Gandaloviče měli zároveň zlepšit konkurenceschopnost investicemi do nových chovů, k čemuž by jim měl pomoci Program rozvoje venkova. MZe chce totiž zvýšit peníze určené na modernizaci zemědělských podniků o 300 milionů korun. „Předpokládáme, že všechny dosud podané žádosti z oblasti chovu prasat budou uspokojeny a že to bude pochopeno jako velmi výrazné vstřícné gesto,“ uvedl.
Kritická je podle zemědělců sedmdesátiprocentní hranice soběstačnosti ve výrobě vepřového masa. Od roku 2002 klesla soběstačnost České republiky ze sta procent na loňských 78 procent. Chovatelé odhadují, že příští rok klesne soběstačnost u vepřového pod 70 procent.