Aukční síni Sotheby´s se podařily dva prodejní rekordy v jeden den

Ženeva - Za 18,2 milionu švýcarských franků (asi 295 milionů korun) byl ve středu večer v ženevské aukční síni Sotheby's vydražen mimořádně velký briliant vážící 84,37 karátu. Kupcem je Georges Marciano z Kalifornie, majitel známé oděvní firmy Guess Jeans. Oznámil to představitel dražební síně Sotheby's v Ženevě s tím, že jde o největší vybroušený čirý diamant bez kazu, jaký byl kdy prodán v dražbě, a o druhou nejvyšší dosaženou cenu v pravidelné ženevské aukci.

„Cena zůstala jen o chlup pod světovým rekordem,“ řekl novinářům po dražbě David Bennett, šéf odboru drahokamů u Sothebyho pro Evropu a Blízký východ. Odborníci přitom cenu kamene odhadovali mezi 15 a 20 miliony švýcarských franků, výsledek se tak přiblížil horní hranici. Historicky nepřekonaná zůstala jen cena diamantu Star of the Season o váze 101,1 karátu, který byl v květnu 1995 vydražen za 16,5 milionu dolarů (asi 300,3 milionu Kč).

Také ve středu prodaný velký diamant dostal vzápětí jméno. Nový majitel využil zvykového práva a nazval jej Chloe podle své dvanáctileté dcery. Právě kupec „panenského“ diamantu, který ještě nikdy předtím nebyl prodán, má právo udělit mu jméno.

Kámen do dražby dal Ron Cohen, šéf losangeleské společnosti Clean Diamonds. Ta se soustřeďuje na záruky, že diamant má řádný původ. „Kámen pochází z Angoly, od státní společnosti Endiama. Prošel prověrkou organizace Kimberley Process a má všechny certifikáty. Je to čistý diamant,“ řekl Cohen agentuře Reuters.

Kimberley Process je organizace vytvořená obchodníky s drahými kameny s cílem vyřadit z legálního prodeje takzvané krvavé diamanty, tedy kameny dodávané na světový trh různými povstaleckými skupinami v zemích s občanskou válkou, které se tak snaží financovat svou činnost.

Na nynější dražbě diamantů u Sothebyho v Ženevě, která se koná každého půl roku, změnily majitele drahé kameny celkem za 64 milionů franků (asi 1,03 miliardy Kč).

Ve středu byl prodán také jeden z největších surových (nevybroušených) diamantů na světě, pocházející z Lesotha. Kámen o váze 493 karátů koupila v Antverpách za 10,4 milionu dolarů (asi 190 milionů Kč) britská klenotnická firma Graff Jewellers a očekává se, že z něj vybrousí briliant o váze přes 100 karátů. Mimořádnost kamene podtrhuje fakt, že londýnští klenotníci byli ochotni zaplatit v tomto případě 21.000 dolarů za karát, ačkoli běžná cena karátu se v současnosti pohybuje kolem 81 dolarů, upozorňuje Reuters.

Také newyorská pobočka Sotheby´s vytvořila prodejní rekord. Vydražila obří sochu ve tvaru srdce za téměř 23,5 milionů dolarů, což je nejvyšší cena v historii za dílo dosud žijícího tvůrce.