S cenami elektřiny je nespokojený každý desátý Čech

Praha - Společnost Factum Invenio dnes představila výsledky výzkumu mapujícího názory českých občanů na situaci na trhu s elektrickou energií. Hlavní příčinu cenového růstu vidí Češi v silném postavení jedné energetické společnosti. V reakci na růst cen spotřebitelé přestávají plýtvat.

Spotřebitelé u nás podle výzkumu nejsou o trhu s energiemi dostatečně informováni, dvě třetiny lidí se na trhu neorientují. S dodávkami energie většina Čechů problémy nemá. Více jak polovina lidí vnímá cenu elektrické energie jako velmi vysokou.

„Češi jsou kvůli současnému vývoji cen energií rozhořčeni, ale málo se to projevuje změnou jejich spotřeby, někteří aktivně přemýšlejí, jak ušetřit, a mění spotřebiče, většina jde pasivní cestou - přestala plýtvat,“ interpretoval výzkum Jan Herzmann, generální ředitel Factum Invenio.

Růst cen energií donutí spotřebitele více šetřit. „Nové elektromotory za stejného výkonu ušetří až padesát procent energie, úsporné žárovky až osmdesát,“ nabízí řešení Petr Holub, vedoucí programu Energie z Hnutí Duha a dodává, že spotřebitelé by ale měli mít daleko větší oporu poskytovanou vládou. "Česká republika by potřebovala motivační program pro domácnosti, osvětu ze strany vlády. Místo toho ale stát ruší Českou energetickou agenturu. Důležitá bude podle Holuba povedená ekologická daňová reforma a také granty Evropské unie.