Hongkong je bránou k obchodu s Čínou

Praha - Hongkongská rada pro rozvoj obchodu a Hongkongská ekonomická obchodní kancelář dnes pořádaly seminář s názvem Jak obchodovat s Čínou. Hongkong otevírá v podnikání dveře do Číny a pro Českou republiku je zde stále mnoho příležitostí. Čeští podnikatelé vyvážejí především informační a telekomunikační technologie.

Seminář, kterého se zúčastnilo sto padesát českých podnikatelů je jedním z kroků podporujících vzájemnou ekonomickou spolupráci. „Obchodní bilance má potenciál dalšího růstu. Hongkongská vláda se pokouší vytvořit obchodní zastoupení ve střední Evropě rozvíjející bilaterální vztahy, obzvláště s ČR,“ oznámil Stephan Wong, zástupce hongkongské vlády.

„Na začátku osmdesátých let byl Hongkong první, kdo pronikal na čínský trh, také si občas spálili prsty, ale tím vlastně pomohli dnešním investorům,“ myslí si zástupce hongkongské ekonomické kanceláře Lore Busher. „Obchodu s Čínou se podnikatelé nemusí bát, je třeba získat co nejvíce informací, právě spolupráce s Hongkongem může eliminovat riziko při obchodech Západu s Čínou,“ dodala. „Důležitá je výměna informací, proto organizujeme každoroční semináře a mezi českými podnikateli je o ně velký zájem,“ zdůvodňuje Busher.

Největším limitem vzájemného obchodu je nedostatek informací. „Problémem je odlišnost jazyka a kulturní neznalost. V Hongkongu mohou zahraniční obchodníci těžit z tradic Východu, které se mísí se západními vlivy. Hongkong je bilingvní, v Číně se jazyková bariéra také zmenšuje,“ vidí hlavní příležitost Hongkongu ve zprostředkování obchodu s Čínou Stephan Wong, zástupce hongkongské vlády. „Pro čechy by mohla být exportně atraktivní elektrotechnika, informační a bezpečnostní technologie, Čína podporuje transfer takového zboží do země,“ vidí Wong nejperspektivnější oblasti obchodu.

„V Číně se rozrůstá střední třída, která má poptávku po dražším zboží. Hongkong jako zprostředkovatel tohoto obchodu má spousty výhod oproti pevninské Číně. Britské zvykové právo, profesionální účetnictví, pojišťovnictví, design. Důležitá je konvertibilní měna,“ myslí si Lore Busher.

Hongkong je od roku 1997 pod správou Číny, během devatenáctého století se přístav rozvinul v bankovní centrum, do roku 2047 je mu zaručena značná autonomie. Země vykazuje vysokou stabilitu a ekonomickou výkonnost.