Šéf ruského Aeroflotu projevil zájem o ČSA

Praha - Privatizace Českých aerolinií (ČSA), kterou by vláda mohla zahájit již v letošním roce, láká stále více firem. Podle Hospodářských novin naposledy svůj zájem otevřeně projevily největší ruské aerolinky Aeroflot. Jejich šéf Valerij Okulov tento týden prohlásil, že společnost do soutěže o tuzemského dopravce půjde.

„Pokud k privatizaci ČSA dojde do konce roku, Aeroflot se jí zúčastní,“ citují HN Okulova, který zároveň upozornil, že jeho společnost nemůže koupit většinový podíl aerolinek sama, ale pouze v konsorciu firem. Evropské zákony totiž společnostem mimo území EU neumožňují vlastnit většinový podíl v leteckých společnostech na jejím území.
Vedle Aeroflotu je dalším možným uchazečem o České aerolinie letecká společnost Air France, která již dříve ovládla nizozemskou KLM a nyní plánuje koupit i Alitalii. Zájem o ČSA už dříve projevily také čínské aerolinky China Southern a účast v soutěži nevyloučila ani Penta. Zájem má mít údajně i skupina Odien Group, která nově vlastní cestovní kancelář Čedok, připomínají HN.
Zájem o koupi aerolinek již dříve přiznala i ruská vláda. „V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště,“ citovala agentura Reuters ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina.
Prodej ruzyňského letiště by měl předcházet privatizaci ČSA. Vláda už rozhodla o převodu letiště na státní akciovou společnost, což je první privatizační krok. Zájem o Ruzyni mají údajně desítky společností, včetně evropských letišť jako Frankfurt nebo Paříž.