Privatizaci hotelu Thermal blokuje soudní spor

Praha/Karlovy Vary - Sněmovní kontrolní výbor se na svém dnešním zasedání zabýval plány na privatizici karlovarského hotelu Thermal. Stát se pokouší lázeňské sanatorium Thermal, mimo jiné dějiště karlovarského filmového festivalu, již čtrnáct let prodat. Privatizaci brání vleklé soudní spory.

Firma Jasmín před lety nabídla půl miliardy korun, nikdy ale nezaplatila. Proto hotel připadl Fondu národního majetku ČR (FNM ČR). Stát vede soudní spor o majetková práva se společností, která nabídla po Jasmínu druhou nejvyšší cenu. Ministerstvo financí, nástupce FNM, dnes podalo komisi vysvětlení aktuálního vývoje. „Náměstek ministerstva Ivan Fuksa odpovídal na dotazy k počátkům privatizace, seznámil nás s přístupem ministerstva, řekl, že nebude prozatím konat žádné další kroky, dokud nebudou vyřešeny majetkoprávní spory u soudu,“ shrnul Fuksovu návštěvu u poslanců předseda kontrolního výboru sněmovny Vladimír Koníček (KSČM). „Pochybnosti přesto zůstávají, viděl jsem dokumenty, že vítězem soutěže se stal vlastně druhý v pořadí, s čímž ministerstvo nesouhlasí,“ dodal.

Dokud neukončí stát veškeré soudní pře, nebude se v privatizaci pokračovat. „Spory o hotel Thermal by totiž mohly snížit jeho hodnotu. Státu by také hrozilo, že by kupci musel nahradit případné škody z prohraných soudních pří,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK náměstek MF Ivan Fuksa.

Město Karlovy Vary a Karlovarský kraj, obě instituce společně, usilují o koupi bývalého Lázeňského sanatoria Thermal. Podle Fuksy garantují, že zvýší úroveň hotelu na čtyři hvězdičky a umožní každoroční konání filmového festivalu. Společná žádost města a kraje již na ministerstvo dorazila.

Kromě společného projektu má aktivní zájem podílet se na privatizaci Thermalu i samotné město Karlovy Vary. Tiskový mluvčí města Jakub Kaválek vidí několik důvodů, proč by měly Karlovy Vary o vlastnictví hotelu stát. „Usilujeme o něj především proto, že se společností Grandhotel Pupp jsme zřizovateli nadace Film Festival, vlastníme veškerá práva na pořádání festivalu a Thermal je hlavním místem dění.“ Další důvod vidí Kaválek v přirozeném centru města v okolí hotelu. „Karlovy Vary nemají své vlastní náměstí, okolí Thermalu je přirozeným shromaždištěm a místem konání spousty akcí. Tento prostor se lépe hodí do rukou města než nějaké soukromé firmy.“

Hotel kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům chátrá. „Thermal potřebuje velkou investiční injekci, aby odpovídal parametrům 21. století a áčkovému festivalu. Několik let si dopisujeme s MF a deklarovali jsme svůj zájem o získání Thermalu, nabízíme i finanční vyrovnání. Nechceme hotel zadarmo. Náš hrubý investiční odhad se pohybuje ve stovkách milionů korun,“ myslí si mluvčí města. „Spolu s převedením akcií hotelu jsme ochotni přebrat i riziko přebrání závazků a soudního vypořádání z těchto sporů,“ přisadil Kaválek.

Thermal se vždy začátkem léta stane centrem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. „Hotel Thermal je srdcem, kdo má Thermal, má festival. Díky jeho špatnému stavu narážíme na četné problémy, například s elektroinstalací,“ stěžuje si výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. „Thermal byl původně postaven pro potřeby festivalu. Pozorně proto privatizační snahy sledujeme,“ sdělil Mucha.

Hotel letos slaví třicet let od zahájení provozu, v současnosti jej provozuje státní společnost Thermal - F. Hotel Thermal nabízí komfortní ubytování, lázeňské služby a kongresovou turistiku v lázeňském městě Karlovy Vary. Každoročně je centrem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Michal Šenk