Brusel na rozdíl od loňska pochválí Česko za hospodaření

Brusel/Praha - Evropská komise příští týden pochválí českou vládu za hospodaření. Vyplývá to z hodnocení českého konvergenčního programu, který je "jízdním řádem" na cestě k euru. Závěry Bruselu jsou ve srovnání s loňským rokem výrazně odlišné a mnohem pozitivnější.

Loni hrozilo, že vláda nedodrží závazky týkající se výše schodku veřejných financí. Letos je ovšem vše jinak a i hospodaření státu loni nakonec proti předpokladům dopadlo výrazně lépe. Zatímco zpočátku loňského roku ekonomové, ministerstvo financí, Evropská komise a další očekávali, že rozpočtový deficit dosáhne čtyř procent HDP, ve skutečnosti byl zhruba o dva procentní body nižší.
Letos se Česko podle Bruselu vejde pod tříprocentní hranici, která je mimo jiné nutná i k přijetí evropské společné měny. To bude mít za následek, že Evropská unie s Českem s největší pravděpodobností po letech ukončí proceduru pro nadměrný schodek veřejných financí.
„Program je konzistentní s nápravou nadměrného rozpočtového deficitu v roce 2008,“ uvádí komise v hodnocení. Česku ovšem v podstatě nezbývá nic jiného, než se letos v případě deficitu vejít pod tři procenta HDP. V opačném případě by totiž Praze hrozily sankce, v krajním případě i zastavení toku peněz z evropských fondů do země. Dosud se to ale ještě nikdy nestalo.
Z krátkodobého hlediska prý české veřejné finance vypadají podle komise naprosto bezproblémově. Určitá nebezpečí hrozí především z dlouhodobého pohledu. Česká republika by tak co nejdříve měla přistoupit k reformě penzijního a zdravotnického systému, které ohrožuje především stárnutí populace. Komise rovněž upozorňuje na možnost většího tlaku na růst spotřebitelských cen, především kvůli růstu nepřímých daní a zvyšování cen komodit.