PetroChina při svém burzovním debutu překonala Exxon Mobil

Šanghaj - Cena akcií čínského ropného gigantu PetroChina při jejich dnešním vstupu na burzu v Šanghaji trojnásobně vzrostla. Počáteční cena tak dala podniku celkovou tržní hodnotu 1,1 bilionu dolarů. PetroChina tak získala nejvyšší tržní kapitalizaci ve světě a proti dvojce Exxon Mobilu se 488 miliardami dolarů je více než dvojnásobná.

PetroChina je největší čínský producent ropy a zemního plynu. Celkem dali investoři za její akcie 8,94 miliardy dolarů (166,7 miliardy Kč), což je mezi čínskými akciovými burzami rekord. Prvotní nabídka akcií PetroChiny se tak stala zároveň největším letošním burzovním debutem na světě.

Akcie PetroChiny měly v nabídce cenu 16,70 jüanu, ale obchodovat se s nimi dnes ráno začalo na 48,60 jüanu. Dnešní obchodování v Šanghaji pak emise uzavřela na ceně 44,99 jüanu, zatímco index šanghajské burzy za dnešek klesl o čtvrt procenta. Podle ankety agentury Reuters se předpokládalo, že budou akcie PetroChiny po vstupu na burzu stát kolem 35 jüanů.

Spolu s růstem ceny akcií se zvyšovala také hodnota celé společnosti. Na konci obchodního dne se vyšplhala na 965 miliard dolarů. Na několik chvil však její hodnota přesáhla 1 bilion dolarů.

Vedení podniku PetroChina si od obchodování jejích akcií na burze slibuje, že se společnosti otevřou nové cesty a možnosti. „Věříme, že díky vstupu na šanghajskou burzu porosteme ještě rychleji, zvýší se náš vliv na trh a umožní to i domácím investorům podílet se na našem úspěchu,“ objasnil očekávání firmy její ředitel Juany Jiemin.

Úspěšný vstup akcií PetroChiny na akciový trh se předpokládal. Emise elitních společností jako PetroChina, s jejímiž akciemi se již obchoduje v Hongkongu a New Yorku, mají tendenci jít v první den na burze nahoru. Čínští investoři mají o akcie vysoce ceněných společnostní značný zájem.

Podobně jako s jinými akciemi třídy A, jejichž cena je v čínské měně, ani s akciemi PetroChiny nemohou obchodovat zahraniční investoři. Šanghajská emise čítá čtyři miliardy akcií a představuje 2,18 procenta navýšeného akciového kapitálu podniku.

Před PetroChinou byl největší čínskou primární emisí na burze producent uhlí China Shenhua Energy Co. Za jeho akcie dali investoři v přepočtu 8,91 miliardy dolarů.

Hodnota indexu šanghajské burzy se letos více než zdvojnásobila. Investoři vzali útokem trh, který jim nabízí vyšší výnosy než úroky z bankovních vkladů.

Vydáno pod