Americké akcie v pátek klesaly, dolar oslabil

New York - Americké akcie na závěr týdne klesaly a index Dow Jones zažil nejhorší týdenní propad za téměř pět let. Investoři prodávali hlavně finanční a stavební společnosti a firmy, kterých se dotkne úvěrová krize. Technologickým společnostem se však podařilo zvrátit trend, protože investoři začali nakupovat velké firmy z oboru, které v poslední době prudce klesaly.

Index Dow Jones v pátek oslabil o 64,87 bodu, tedy 0,53 procenta, na 2.182,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 5,62 bodu, neboli 0,42 procenta, na 1331,29 bodu. Za celý týden Dow ztratil 4,4 procenta a S&P oslabil o 4,6 procenta. Index technologického trhu Nasdaq v pátek posílil o 11,82 bodu, čili 0,52 procenta, na 2304,85 bodu, za celý týden však klesl o 4,5 procenta. 

Nejvíce ztráty obou hlavních indexů ovlivnily finanční společnosti American Express a Bank of America. Ztrácely i dopravní firmy kvůli růstu cen ropy o více než čtyři procenta. Naopak posilovaly akcie technologických společností Google, Research in Motion a Apple. Hodnota těchto společností klesla z loňských maxim již o třetinu, což přilákalo zájem investorů. 

Dolar na závěr týdne oslabil, protože investoři se rozhodli vydělat na jeho předchozím růstu a americkou měnu prodávali. Dolar předtím posiloval kvůli obavám, že pokles americké ekonomiky se rozšíří i na východ a do Evropy. Za celý týden si tak dolar připsal vůči euru nejvyšší zisky od června 2006. Euro tlačily dolů obavy, že by Evropská centrální banka mohla i přes vysokou inflaci v letošním roce začít snižovat úrokové sazby. 

V závěru obchodování euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4505 USD, za celý týden však oslabilo o dvě procenta, což byl nejvyšší propad za jeden a půl roku. Vůči jenu dolar klesl o 0,2 procenta na 107,32 JPY,
napsala agentura Reuters.