G7: Růst světové ekonomiky stále ohrožuje několik faktorů

Tokio - Ministři financí a guvernérů centrálních bank Skupiny sedmi průmyslově nejvyspělejších států (G7) přislíbili, že podniknou náležité akce k zajištění stability na globálních trzích. Přesněji je však nespecifikovali. Světová ekonomika je podle nich sice zatím v dobré pozici, stále však existuje množství rizikových faktorů, které její růst ohrožují.

Mezi hlavní příčiny, které ohrožují ekonomickou stabilitu, patří především hlubší propad amerického trhu s bydlením, zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů způsobených problémy na finančních trzích nebo vysoké ceny ropy a komodit. Banky doposud oznámily odpisy spojené s krizí na americkém trhu s rizikovými hypotékami ve výši více než 100 miliard dolarů. Očekává se však, že tato částka není konečná, zvláště evropské banky zřejmě neodhalily ještě veškeré ztráty. Představitelé G7 proto vyzvali finanční společnosti, aby okamžitě zveřejnily ztráty, které by mohly mít v souvislosti s finanční krizí, a posílily svůj kapitál.

Přední světoví vývozci ropy byli vyzváni, aby zvýšili její těžbu, a pomohli tak zmírnit ceny ropy, které jsou jedním z hlavních důvodů zvýšené globální inflace. Současné vysoké ceny podle G7 pramení hlavně z rostoucí světové poptávky a geopolitického napětí. Zástupci ropného kartelu OPEC ale několikrát zopakovali, že ropy na trhu je dostatek a za růstem cen stojí hlavně spekulanti. Vysoké ceny komplikují situaci centrálních bank, které se snaží podpořit ekonomický růst, ale musí současně bojovat s vysokou inflací.

G7 je v poslední době vyzývána, aby zvýšila počet koordinovaných akcí, které by pomohly odvrátit propad na finančních trzích. Jednotlivé země se však liší v názoru na to, jaká opatření jsou ta správná.