Rusko se dohodlo s Ukrajinou na splátkách dluhu za plyn

Moskva - K přerušení dodávek ruského plynu na Ukrajinu nedojde. Obě země se dohodly na splátkovém kalendáři dlužné částky. První platbu by měla Ukrajina odeslat ve čtvrtek. K zastavení dodávek plynu mělo dojít kvůli ukrajinskému dluhu ve výši asi 1,5 miliardy dolarů (přibližně 26,5 miliardy korun). Kdyby nedošlo k dohodě, přestala by surovina na Ukrajinu proudit podle hrozeb Gazpromu v 16:00 SEČ.

Dodávky z Ruska pokrývají ukrajinskou spotřebu zhruba z 25 procent. Zbylé tři čtvrtiny plynu kupuje země v Turkmenistánu. I tato část však proudí přes plynovody Gazpromu.

Spor poutá také pozornost Evropských zemí, které se obávají, že by případné zastavení dodávek na Ukrajinu mohlo vést k následnému výpadku i pro ně. Podobná situace již totiž jednou nastala, a to v lednu 2006, kdy přestal v důsledku sporu o ceny mezi Ruskem a Ukrajinou proudit plyn i do Evropy.

Výpadky dodávek ruského plynu jsou pro evropské státy velmi nepříjemnou záležitostí, protože Gazprom pokrývá zhruba čtvrtinu jejich spotřeby. Ještě více je na něm závislá Česká republika, ve které ruské dodávky kryjí téměř celou poptávku. Podobně je na tom i sousední Slovensko.