Sněmovna schválila novelu živnostenského zákona

Praha - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu živnostenského zákona, která má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Mezi hlavní změny patří i to, že se místo více než stovky volných živností zavádí jen jediná. Další novinkou, která živnostníkům usnadní podnikání, je umožnění komunikovat se živnostenskými úřady prostřednictvím sítě kontaktních míst Czech POINT.

Ruší se místní příslušnost živnostenských úřadů. U některých živností také odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Podle ministra průmyslu Martina Římana se tak zlepší vstup zejména mladých lidí do podnikání a zároveň se zvýší tlak na školy, aby mladé lidi připravovaly lépe.

Změna zákona podle Římana připraví obce o 125 milionů korun na poplatcích, které vybírají v souvislosti s živnostenskou agendou. Obce v roce 2006 vybraly na těchto poplatcích asi 200 milionů korun. Jednotky až desítky milionů by jim ale naopak měly vynést poplatky za vydávání výpisů z živnostenského rejstříku. Ty budou muset podnikatelé v budoucnu používat daleko častěji k různým správním řízením, při žádostech o dotace a k výběrovým řízením.