Albatros plánuje stažení trestního oznámení kvůli knihám Harryho Pottera

Praha - Nakladatelství Albatros zřejmě stáhne trestní oznámení, které podalo na neznámého pachatele kvůli nelegální výrobě a distribuci knihy Harry Potter a relikvie smrti. Poté, co se potvrdí, že internetový obchod Vltava Stores byl jediným dodavatelem knih do Tesca, bude řešit spor právní cestou.

„Albatros je stále vlastníkem výtisků, protože internetový obchod Vltava Stores zaplatil pouze zálohu, nikoli kupní cenu. Vltava Stores tak protiprávně disponovala s knihami, které nebyly jeho majetkem“, vysvětlil ředitel Albatrosu Michal Krejčí.     

Podle Krejčího byla vážně porušena autorská práva, na jejichž správu má nakladatelství v Česku exkluzivní pověření. Albatros vyzve zřejmě do konce týdne Vltava Stores k jednání o náhradě škody. Pokud selže, podá místo trestního oznámení na neznámého pachatele žalobu na internetový obchod.      

Albatros dodal Vltava Stores 10 000 výtisků posledního dílu příběhu o čarodějnickém učni. K jejich následnému prodeji se obchod rozhodl poté, co podle slov jeho generálního ředitele Josefa Suchánka nakladatelství porušilo dohodu o exkluzivitě. Zástupci Albatrosu ale tvrdí, že požadavek na exkluzivitu odmítli již v začátcích jednání s Vltava Stres.    

K přeprodeji knih Tescu využil internetový obchod prostředníka, jehož role se ujala společnost Davay. „Naši důvěrní odběratelé nás v uplynulých týdnech informovali, že je Davay oslovila s návrhem na odkup jejich skladové zásoby knihy Harry Potter a relikvie smrti. Odběratelé Davay odmítli,“ potvrdil Krejčí.   

Ředitel firmy Davay Ivan Jandora se k tomu, s kým firma obchoduje, nechtěl vyjádřit. „Tesco je náš partner, to se všeobecně ví, ale to je vše, co k tomu můžu říct,“ zdůraznil.