Ekonomika Evropské unie zpomaluje

Brusel/Praha - Růst Evropské unie je stále slabší. Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl na pouhých 0,5 procenta z 0,8 % ve třetím kvartále. Meziroční tempo tak oslabilo na 2,6 procenta z předchozí tří procentních bodů.

Kromě EU jako celku zpomalovala také eurozóna. Ve čtvrtém čtvrtletí spadl její růst na 0,4 procenta, i když o kvartál dříve byl ještě dvojnásobný. Meziročně tak hospodářství zemí platících eurem vzrostlo o 2,3 procenta.

„Ekonomika eurozóny zpomaluje. Možná ne tak výrazně jako americká ekonomika, ale důležitý je ten trend, který směřuje dolů. Je to náš největší obchodní partner, takže dříve nebo později se to určitě dotkne i České republiky,“ varoval v Dobrém ránu hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Evropa si i přes sílící obtíže udržuje vyšší růstové tempo hospodářství než Spojené státy, kde ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí posilovala pouze o 0,2 procenta ve srovnání s růstem o 1,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Meziroční tempo v USA kleslo na 2,5 z 2,8 procenta.