Fed se chystá dál intervenovat, japonská centrální banka mlčí

Washington/Tokio/Praha - Vyhlídky americké ekonomiky se v posledních měsících zhoršily a centrální banka (Fed) je připravena na podporu ekonomického růstu dále zasahovat. Fed však musí být v dalším snižování úroků opatrný s ohledem na to, že ve druhé polovině roku se dá čekat hospodářské oživení, řekl dnes ve vystoupení v Senátu šéf Fedu Ben Bernanke. Ministr financí Henry Paulson poté vyjádřil přesvědčení, že americká ekonomika se do recese nedostane. Obavy o pokles globální ekonomiky trápí i Japonské bankéře, ti ale úrokové sazby ponechali kvůli strachu z nízkého růstu tamní ekonomiky beze změny.

„Fed bude důkladně hodnotit nové informace a jejich dopad na ekonomický výhled a bude včas a podle potřeby zasahovat, aby podpořil růst a zajistil adekvátní ochranu proti rizikům zhoršení situace,“ řekl Bernanke v bankovním výboru Senátu a dal tak signál o odvaze k případným dalším zásahům. Banka však podle něho očekává, že během roku bude nynější útlum vystřídán oživením a zrychlením růstového tempa. Fed proto musí zvažovat dopady podpůrných zásahů v měnové i rozpočtové politice na inflaci, řekl Bernanke.
 
Spojené státy žijí v panice, že by dvě po sobě hodnocená období mohla vykázat pokles. Fed tak snížil úrokové sazby již o 1,25 procentních bodů, Bushova vláda přispěchala s balíčkem podpůrných rozpočtových opatření. Nepotvrdí-li se ale signály o recesi povedou zřejmě tyto zásahy k růstu inflace a střednědobé ekonomické nestabilitě. Fed ústy Bernankeho označil za pravděpodobné další zhoršování situace na trhu bydlení, kde od loňska prudce klesá stavební aktivita. Podle něj se také dá čekat, že bude dál oslabovat trh práce, což bude spolu s růstem cen energií a poklesem cen domů stlačovat spotřební výdaje. Zároveň rostou inflační tlaky, které zvedá drahá energie a potraviny spolu se slabým kurzem dolaru.
 
Ministr Paulson, který se slyšení účastnil spolu s šéfem Fedu, vyjádřil přesvědčení, že i přes značný pokles na trhu bydlení zůstává ekonomika v zásadě zdravá a do recese by sklouznout neměla. „Věřím, že naše ekonomika bude dál růst, i když její tempo v příštích čtvrtletích bude pomalejší než to, které jsme zažívali v minulých letech,“ řekl ministr.
 
Japonská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby v zemi na dosavadních 0,5 procenta. Investoři rozhodnutí Bank of Japan (BOJ) očekávali, protože japonská ekonomika nyní bojuje s nízkými investicemi do bydlení, negativní náladou investorů a obavami z poklesu vývozu do USA.
 
Guvernér BOJ Tošihiko Fukui na tiskové konferenci uvedl, že nejistoty kolem dalšího vývoje světové ekonomiky, a hlavně ekonomiky Spojených států, se zvyšují. „Mezinárodní zahraniční trhy zůstávají nestabilní, protože krize odstartovaná problémy na trhu s rizikovými hypotékami pokračuje,“ uvedl Fukui. Dodal také, že BOJ nemůže ignorovat možný růst inflačních tlaků při rozhodování o měnové politice. Analytici se shodují, že Fukui byl ve svém projevu velmi obezřetný a podle jeho slov banka zřejmě v nejbližší době úroky hýbat nebude.