Ruský ropný gigant Rosněfť plánuje významné zvýšení těžby

Moskva - Největší ruská ropná společnost Rosněfť hodlá do roku 2020 zvýšit těžbu o polovinu. Pomoci jí k tomu mají nová ropná pole a aktiva. Firma by tak mohla předstihnout amerického konkurenta Exxon Mobil, který je v současnosti největším veřejně obchodovaným producentem ropy na světě.

Do roku 2010 počítá Rosněfť s nárůstem produkce na 130 milionů tun ropy ročně (2,6 milionu barelů denně) ze současné hodnoty 110 milionů tun. Do roku 2020 by se pak měla těžba vyšplhat až na 170 milionů tun ročně (3,4 milionu barelů denně). „Čtvrtina naší produkce ropy bude pocházet z polí na východní Sibiři, zejména z Krasnojarského kraje,“ informoval ředitel podniku Sergej Bogdančikov. Exxon nyní těží zhruba 2,5 milionu barelů ropy a plynových kondenzátů denně, uvádí agentura Reuters.    

Státní firma Rosněfť se stala ruskou ropnou jedničkou po bankrotu ropného gigantu Jukos. Společnost od roku 2004 získala na aukcích všechna hlavní naleziště a rafinerie Jukosu a v polovině loňského srpna koupila v aukci také jeho zahraniční majetek, jehož součástí je i 49 procent akcií slovenské společnosti Transpetrol. Ta je klíčovým spojovacím článkem při dodávkách ropy z Ruska do zemí střední Evropy.