Cena ropy klesla pod 100 USD za barel

Londýn/New York - Cena americké ropy klesla o téměř 1,5 procenta a stáhla se tak z předchozího rekordního maxima nad 100 USD za barel. Pokles byl způsoben vyšším růstem zásob surové ropy za minulý týden a slabším výkonem ekonomiky ve Spojených státech. Pokles ceny tak zabránil obavám, že by Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mohla příští měsíc snížit těžbu.

Cena lehké americké ropy klesla z 1,47 dolaru na 98,23 dolaru za barel. Ve středu se cena březnového kontraktu na ropu vyšplhala na rekordních 101,32 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent zlevnila o 2,18 dolaru na 96,24 dolaru za barel.

Od počátku letošního roku průměrná cena ropy činí 93,02 dolaru za barel, což je o třetinu více, než byl průměr v roce 2007, který činil 72,30
USD za barel. Zásoby ropy ve Spojených státech podle údajů vlády v minulém týdnu stouply o 4,2 milionu barelů. Analytici přitom očekávali zvýšení jen o 2,3 milionu barelů. 

Vyšší nárůst zásob ropy v Spojených státech ale podle některých ekonomů zvyšuje i možnost, že ropný kartel OPEC by na svém březnovém zasedání mohl snížit těžbu, jak původně hrozil. Pokud však těžbu nesníží, ceny ropy by mohly začít opět klesat, protože zpráva o zásobách ukazuje, že na trhu není vysoký převis poptávky nad nabídkou.